Търсене
Close this search box.

За Нас

Вдъхновението ражда постижения

Изследваме, преоткриваме и обединяваме мечтите си!

Explorers Club Bulgaria е първата по рода си неправителствена организация в страната ни, посветена на напредъка в научните изследвания и опазването на околната среда в глобален мащаб.

Вдъхновени от уважаваната работа на най-стария в Света Клуб на изследователите, нашата мисия е да насърчаваме международни партньорства и новаторски изследвания в различни области.

Сред членовете ни са водещите български изследователи в сферата на науките за земята и хората, географията и археологията, историята и културата, космосът и много други. Част от екипа ни са също така любими български писатели и артисти, изявени представители на гражданското общество, пътешественици или просто любители на приключенията.

01

Глобални изследователски партньорства

Изграждаме сътрудничество с международни изследователски институции и водещите в света учени за новаторски проучвания във всички области на науките за Земята и хората, околната среда, археологията, културно-историческото наследство и Космоса.

02

Инициативи за опазване и устойчивост

Стартираме проекти, насочени към запазване на околната среда и подобряване на екологичния и устойчив начин на живот. Работим за съхранение на естествените местообитания и насърчаване на устойчиви практики както на местно, така и на международно ниво. Подкрепяме съхранението и популяризирането на местния бит и култура и културно-историческите ценности на регионите.

03

Образование и обществена ангажираност

Разработваме образователни програми и обществени събития за повишаване на осведомеността относно важността на проучването и опазването в глобален мащаб.

04

Иновации и високи технологии

Използваме авангардни технологии за изследвания и проучвания, за да допринесем значително за научния напредък.

05

Програми за културен и научен обмен

Създаваме платформи за културен и научен обмен за подобряване на глобалното разбирателство и сътрудничество в научните изследвания.

Нашите водещи автори

Северина Маркова

Изследовател, пътешественик и приключенец

Проф. Климент Найденов

Водещ учен в сферата на науките за Земята и хората

Проф. Милена Георгиева

Изследовател в света на молекулярната биология и генетиката

Доц. Георги Бърдаров

Български географ, писател и университетски преподавател

Мартин Гаджев

Спортист, иноватор и приключенец

Д-р Цветелина Цветкова

Историк, преподавател и международен младежки координатор

Северина Маркова

Северина Маркова

Изследовател, пътешественик и приключенец​

Северина Маркова е изследовател, пътешественик и приключенец. Посетила е над 160 държави по света в търсене на непреходните срещи и събития в живота, които са отразени в различни нейни колоритни фото-изложби и открити лекции.

Автор е на книгите „Вихрушка“ и „Затворници на времето“ и създател на инициативата „Магията на пътешествията“, чиято основна цел е да популяризира туризма, пътешествията и тяхната връзка с науката.

Проф. Климент Найденов​

Проф. Климент Найденов​

Водещ български учен в сферата на науките за Земята и хората

Проф. Климент Найденов е сред водещите български учени в сферата на науките за Земята и хората, географ, демограф, регионалист и обществен деятел. Декан е на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и член на Българския антарктически институт.

Професор Найденов е председател на Управителния съвет на Българско географско дружество и ръководител на звено „Управление на риска“ в Центъра за компетентност КВАЗАР към Института по роботика на БАН.

Автор е на множество научни статии, публикувани в някои от най-престижните международни издания и световни научни библиотеки.

Проф. Милена Георгиева

Проф. Милена Георгиева

Водещ български учен в сферата на биологията и генетиката

Милена Георгиева е професор по молекулярна биология към Лаборатория по молекулярна генетика, епигенетика и дълголетие към Институт по молекулярна биология, БАН. Тя е един от основателите на иновативния стартъп EPIX.AI, който разработва иновативен подход за забавяне на стареенето. Милена е и главен научен директор на EPIX.AI. Научните ѝ интереси са в сфери като молекулярна биология и генетика, епигенетика, биология на стареенето и биомедицина. Има ключова роля в развитието на партньорства с водещи международни академични институции и биотехнологични компании в тази област. Aвтор e на многобройни научни публикации в реферирани международни списания.

Милена е съосновател и научен директор на STEAM & SPACE Клъстер, който обединява водещи образователни, академични и иновативни организации, профилирани в науката, технологиите, инженерните науки, изкуството и математиката (STEAM), както и космическите изследвания.

Член е на Съюза на Учените в България, на Европейската Федерация на Биохимичните дружества, на Международния съюз по Клинична Епигенетика и на Блгарския Атлантически Клуб. Почетен член е на Консултативния борд към М3 Communications Group, Inc.

Ангажирана в множество социални дейности и инициативи, Милена е ревностен комуникатор на науката, гост-лектор е на многобройни фестивали и чест гост в радио- и ТВ-предавания. Лектор е на TED платформата.

Доц. Георги Бърдаров​

Доц. Георги Бърдаров​

Български географ, писател и университетски преподавател

Доц. Георги Бърдаров е български географ и писател, университетски преподавател и ръководител на катедра Социално-икономическа география в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Изкушен от магията на словото, той е автор на книгите „27 велики футболни истории“ (2014), „Аз още броя дните“ (2016) , на най-четения разказ в интернет „За петата ракия или колко е хубав животът“ и на разказа „Дядо“, излезли в двуезично издание на български и английски през 2019. През 2020 година доц. Бърдаров е отличен с престижната Европейската награда за литература за романа си „Аbsolvo te“.

Трикратен победител е в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“ и член на Управителния съвет на Българската федерация по петанк.

Мартин Гаджев

Мартин Гаджев

Спортист, иноватор и приключенец

Още от малък Мартин Гаджев се впуска в света на спорта, където неговият талант бързо се проявява и постига цели три национални титли като шампион по кикбокс на България.

Благодарение на своя визионерски дух, в годините Мартин се утвърждава като водещ лектор на множество национални и международни спортни фестивали, където участва не само като лектор, но и като майстор-треньор в LRF KombatXtreme.

Мартин е основател и директор на център за професионално обучение „Фитнес Училище ProSkills“, а чрез създадените от него програми се провеждат специализирани уроци в множество спортни зали и клубове в България.

Отвъд постиженията си като спортист, Мартин е истински иноватор в сферата на здравословния и балансиран начин на живот. Той е създател на първото открито спортно събитие- Международния фитнес фестивал „Ние обичаме аеробиката“ и  основател на едноименната организация.

Една от основните граждански мисии на Мартин е да вдъхновява младите хора към по-здравословен начин на живот с грижа и любов към околната среда и природата.

Д-р Цветелина Цветкова

Д-р Цветелина Цветкова

Историк, преподавател и международен младежки координатор

Цветелина е доктор по история от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Прави своите специализации в няколко чуждестранни университета- в Москва, Единбург и Истанбул.

Научната и дейност е фокусирана върху историята на Кавказ и Русия, съветско-турските отношения, българо-турски отношения, международни отношения в региона на Черно и Каспийско море, за което издава множество публикации в български и чуждестранни списания Д-р Цветкова разполага с богат академичен опит, базиран на участието в различни международни изследователски и стипендиантски програми, в международни конференции и преподавателска дейност в България и Турция.

Член е на Съюз на учените в България, Balkan History Association, Gesellschaft für Turkologie, Osmanistik und Türkeiforschung и др.

Д-р Цветелина Цветкова притежава и сериозен опит в областта на младежката работа, неформалното образование и европейските проекти, свързани с подобряването на личните и професионални компетенции на младите хора. От 2012 г. тя е Международен координатор в Сдружението с нестопанска цел „Български младежки форум“, чиято основна цел е развитието на потенциала на младите хора чрез обществено полезни дейности.