Търсене
Close this search box.

Българска експедиция до сърцето на Амазонка с Explorers Club Bulgaria и Северина Маркова

Приключенците на Explorers Club Bulgaria разказват за първата българска изследователска мисия по делтата на река Амазонка и за срещите си с племената Джессо и Сатери. 

Ръководител на експедиция е известният български пътешественик и писател Северина Маркова. Тя и нейният екип се потапят в неизследваните дълбини на Амазонската джунгла с една цел – да се срещнат с едни от най-изолираните и културно разнообразни индиански общности, да разберат повече за техния начин на живот и да споделят тези знания със света.

Изследователската мисия на българския екип започва от живописният град Манаус, където се срещат водите на река Амазонка и Рио Негро, а съвременният свят и природата се преплитат в един неповторим хармоничен баланс. „Амазонка не е просто река, а свят, изпълнен с тайни и неразгадани истории,“ споделя Северина Маркова. „Тази експедиция ни отведе до корените на индианските общности, които са съхранили своя бит и култура въпреки навлизането на модерния свят. Индианските племена по бреговете на Амазонка, включително Джессо и Сатери, живеят в хармония с природата, използвайки нейните ресурси без навредят на околната среда“.

Смята се, че в региона на тези трудно достъпни територии живеят около 400 до 500 различни индиански племена, които говорят над 300 различни езика. Основното им средство за препитание са лова, риболова и събирането на хранителни продукти, използвайки традиционни техники. Жилищата варират от традиционни хижи, покрити с листа от палми до по-сложни конструкции, специално адаптирани към влажния климат на джунглата. Някои племена са избрали да останат напълно изолирани от външния свят, като се стремят да запазят начина си на живот непроменен в продължение на векове. Друг интересен факт са богатите знания, които тази общност притежава за лечебните свойства на растенията в джунглата, много от които все още са неизследвани от световната научна общност. „Впечатлени сме от тяхната способност да разчитат на природата не само за оцеляване, но и за лечение“- споделят изследователите от българския екип на Explorers Club. Племената практикуват знания за лечебните свойства на растенията, предавани от поколение на поколение, като част от тяхната култура и идентичност.

По време на експедицията, екипът на Северина Маркова става свидетел и на уникални ритуали и традиционни практики, които разкриват дълбоката връзка между индианците и тяхната земя. Всички ритуали са придружени с автентични танци и песни. Такъв традиционен ритуал, който се практикува от почти всички племена е тъй нареченият „Ритуал за преминаване“. Той отбелязва прехода на младите членове на племето от детство към възрастен живот, чрез различни изпитания за издръжливост и сила, като символ на индивида да допринесе за общността. При племето Сатери, този ритуал  включва церемония, наречена „Пробата с мравките“. Младите мъже трябва да поставят ръцете си в ръкавици, пълни с живи „парещи“ мравки, които са известни с изключително болезненото си ужилване. Младежите трябва да издържат на болката без да показват признаци на слабост, като по този начин демонстрират своята готовност да станат пълноправни членове на племето. „Виждайки техните ритуали, техните танци и слушайки песните им, осъзнахме колко много имаме да научим от тях за уважението към природата и за отношението ни един към друг“- впечатлени са нашите изследователи.

Освен културното богатство, българската експедицията поставя фокус и върху предизвикателствата, пред които са изправени тези племена. Заплахата от обезлесяване, незаконен добив на ресурси и нарастващото проникване на външния свят налагат необходимостта от спешни мерки за опазване на техния начин на живот и околната среда. „Това, което ме впечатли най-много, е несломимият дух на племената и тяхната решимост да запазят своята култура и земи,“ отбелязва Северина Маркова. „Тяхната история не е само за оцеляване, а за съпротива и надежда.“

След делтата на Амазонка, изследователският екип на Explorer’s Club Bulgaria продължава с две експедиции – до Боливия, под ръководството на професор Климент Найденов, декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  и в Алжир през месец Май 2024 г., съвместно с водещия български археолог професор Николай Овчаров.