Търсене
Close this search box.

Деканът на Геолого-географския факултет проф. Климент Найденов проведе среща с посланика на Алжир

По покана на Н. Пр. Месауд Мехила, Exsplorers Club Bulgaria участва в честванията по повод 62-ата годишнина от независимостта на Алжир

На 5 юли 2024 г. в Централния военен клуб в София, деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проф. Климент Найденов, проведе среща с посланика на Алжир, Н. Пр. Месауд Мехила. Събитието бе по повод 62-ата годишнина от независимостта на Алжир и се организира от посолството на Алжирската демократична република в България.

Поканата към проф. Найденов беше отправена от страна на посолството на Алжир като продължение на успешната българска експедиция проведена по-рано тази година в Тасили н’Аджер, съвместно с археолога проф. Николай Овчаров и пътешественика Северина Маркова. Експедицията, организирана от Explorers Club Bulgaria имаше за цел да изследва археологически и географски обекти във вътрешността на пустинята Сахара.

По време на срещата проф. Климент Найденов отправи покана към посланика на Алжир, Н. Пр. Месауд Мехила, за провеждане на съвместна открита лекция през месец Октомври в Софийския университет, на която пред студентите да бъдат представени резултатите от експедицията на Explorers Club Bulgaria, както и възможностите за бъдещи сътрудничества между България и Алжир в областта на науката, образованието и туризма.

В израз на приятелските отношения между България и Алжир, Проф. Найденов подари на Н. Пр. Месауд Мехила картина на известния български художник Симеон Халачев, озаглавена „Риболов край Поморие“.

„Този жест е препратка към важността от опазване и развитие на всеки един регион. Риболовът е важна част от живота на крайбрежните общности в Алжир, а също и в някои части на България, което прави този подарък особено символичен.“-заяви професор Найденов. „Надявам се бъдещите ни съвместни дейности да допринесат за задълбочаване на междудържавните научни връзки и обмена на знания“-допълни още той.

Explorers Club Bulgaria е организация, която обединява изследователи и учени, посветени на посветенi на напредъка в научните изследвания и опазването на околната среда в глобален мащаб. Клубът се стреми да популяризира науката и изследователската дейност чрез организиране на експедиции, научни конференции и образователни програми. Създаден с подкрепата на водещи български учени, Explorers Club Bulgaria вече има зад гърба си редица успешни мисии и проекти, които допринасят за развитието на научните изследвания в България и по света.

„През есента на тази година ни предстои среща с Президента на Световния Explorers Club, г-н Ричард Гариот, на която да очертаем стъпките за по-нататъшната съвместна дейност на българския клон на клуба и Световния Explorers Club“, обяви проф. Найденов.