Търсене
Close this search box.

Емоционална среща на Explorers Club Bulgaria с Българската Общност в с. Заря, Украйна по повод Националния Празник

В знак на солидарност и уважение към българската общност в Украйна, екипът на Explorers Club Bulgaria участва във важна културна и образователна мисия по покана на генералния ни консул в град Одеса, г-н Светослав Иванов. Тази мисия съвпада с празнуването на Баба Марта и Националния празник на България – 3-ти март, и има за цел да засили връзката между българските общности в чужбина и родината.

Българската делегация се оглавява от заместник-председателя на Народното събрание, г-жа Росица Кирилова и включва декана на  Географско-геоложкия факултет при Софийския университет – проф. Климент Найденов, българските съвременни писатели Йордан Евтимов и Северина Маркова, столичния общински съветник Драговмир Младенов, генералния директор на БТА Кирил Вълчев и др. Те бяха посрещнати в българското село Заря (Камчик) в Саратска община, Белгородднестровски район на Одеска област от директора на местното селскостопанско предприятие „Дружба“ Георгий Чикликчи и генералния консул на България в град Одеса г-н Светослав Иванов.

„Гордея се, че тук има българи, които носят България. България е там, където българите пазят традициите. Имате изключително  богат музей, в който видях предмети от моето детство от село във Видинско. Това, което ни показахте днес, особено в това тежко време за Украйна, е много важно. Вие тук пазите традициите, помните миналото и имате съпричастност. Това е нещо, което виждам тук в цялата ви общност“, каза в своето приветствие Росица Кирова.

От името на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и обществено сдружение, начело със Северина Маркова, за местното българско неделно училище бяха дарени два лаптопа, книги и мартеници.

Домакините Георгий Чикликчи и Иван Стоянов благодариха на българската делегация за вниманието и дарението. Те подчертаха, че посещението на високите гости от българския парламент, Софийския университет, столичната община и БТА е изключително важна подкрепа за българската общност особено сега, по време на войната в Украйна.

Срещите на екипа на Explorers Club Bulgaria с българската Общност в Украйна продължават днес, с чествания на Националния празник в гр. Одеса.

 Видео от срещата може да видите ТУК