Търсене
Close this search box.

Николай Овчаров и Северина Маркова ще изследват най-богатата колекция от скални рисунки в света

Археологът проф. Николай Овчаров и писателят и пътешественик Северина Маркова заминават на експедиция в Алжир и пустинята Сахара.

„Говорим за експедиция към слабо познатия в България Алжир. През последните години там беше доста трудно да се пътува, имаше размирици. Освен прекрасните римски паметници, с които е известен Алжир, Северина е добавила много трудно осъществимото пътуване в Сахара“, обясни пред БНР проф. Овчаров. 

Изследователите се отправят към най-богатата колекция от скални рисунки в света.

В сърцето на Сахара се намират масиви, на които има хиляди рисунки, оставени преди около 6-7 000 години. Тогава Сахара не е била пустиня, а прекрасна зелена савана. Това древните хора са запечатали в своите рисунки. Тези рисунки са открити от френски учени, сега ще бъдат една от основните цели на нашето пътуване.“

„Това плато е доста голямо. Ще попаднем и на рисунки, които не са видени преди. Те са десетки хиляди. Най-старите са от епохата на неолита„, посочи археологът. Според него огромната част от тези рисунки все още не са ни предоставили всичката информация.

Северина Маркова, която води и туристически групи в Алжир, разказа в предаването „Преди всички“, че се надява да допринесат с нови знания за скалните рисунки.

Маркова е фокусирана върху изследвания в Иран, Ливан и Пакистан. Иска да напише книга за Тибет. След Алжир ще отиде в Индия, а следващата им съвместна цел с проф. Николай Овчаров ще бъде Венецуела.

Експедицията до Алжир се осъществява чрез Explorers Club Bulgaria – първата по рода си научна организация у нас, явяваща се звено на едноименния най-стар в света – Клуб на изследователите. 

Цялото интервю слушайте в посочения линк: 

https://bnr.bg/horizont/post/101994995/nikolai-ovcherov-i-severina-markova-shte-izsledvat-nai-bogatata-kolekcia-ot-skalni-risunki-v-sveta