Търсене
Close this search box.

Експедиция до Остров Бали – Яж, моли се и обичай -15.11.24 – специален гост водач Мартин Гаджев

Здрасти! Аз съм Мартин – усмихнат страстен фитнес ентусиаст с три национални титли по кикбокс и собствен фитнес център FIT CITY. Моята работата е моя мисия! Директор съм на образователен център „Фитнес улище ProSkills“. Организирам и водя Международния Фитнес Фестивал „We Love Aerobics“, на който се забавляваме и тренираме заедно. Вярвам в здравословния начин на живот. Стремя се и вдъхновявам хората около мен, за да откриват най-добрата си страна! Обожавам да пътувам и създавам нови приятелства за които си струва да отидеш и до другия край на света!

Ден 1 – София – Истанбул – Бали

Среща на Терминал 2 за полет до Бали през Истанбул.

Ден 2 – о-в Бали – Убуд

Пристигаме в Денпасар. Наричат Бали – острова на Любовта и „Острова с хилядата храма“. Тропически остров в Индонезия, разположен в сърцето на най-големия архипелаг състоящ се от 17,000 острова. Заради богата си история, култура, живопис, различни танци и занаяти както и едни от най-красивите плажове, природа и тропически климат, е смятан за едно от най-красивите места на света. Трансфер до Убуд – културната, духовна и спиритуална столица на остров Бали. Убуд е град, в които културните събития свързани с изкуство, музика, танци и литература живеят от векове насам. Разположен е в централната част на острова. Преди векове в продължение на много години – Убуд е бил „царски град”. Местните владетели се наричат Джокорда или Агунг и до ден днешен техните потомци обитават дворците на предшествениците си. По улиците на Убуд почти винаги може да срещнете известни културни дейци или хора на изкуството. Преди време тук е било събирателното място на туристи и бохеми от цял свят. Днес вече градският пейзаж е преминал на друго ниво, като представлява живописна картина на елегантни курорти, заобиколени от палми и плажове, в които има безброй художествени галерии, посещавани редовно от световноизвестни колекционери. Ако сте решили да посетите остров Бали, то Убуд е може би най-идеалното място, където да отседнете. Градът има уникалана артистична и елитарна атмосфера, като същевременно е заобиколен от красива природа, тучни оризища, малки селца и доста художествени и занаятчийски центрове. В околностите на Убуд са запазени и няколко интересни двореца и храмове, които са в отлично състояние.

Ден 3 – Обиколка на Убуд

Закуска. Денят ще започне с Пура Лемпуянг, един от най-красивите планински храмове в Бали. Първата ни спирка е храм на Лотоса – Пура Таман Сарасвати. Защо името Лотос? Този спиращ дъха храм е красиво заобиколен от цъфтящи, величествени лотосови езера, което го прави наистина единствен по рода си! Пура Таман Сарасвати е посветена на хиндуистката богиня на обучението, любовта, музиката и изкуството Сарасвати. Един поглед към този великолепен храм, изпълнен с красиви дърворезби и зашеметяващо езеро с лотоси и ще видите влиянието на богинята в красотата и величието на храма! Вечер посетителите могат да присъстват на магически танцови представления. Светлината на танцуващия огън на фона на тъмното небе рисува силуета на танцьорите, които се движат грациозно на сцената, създавайки незабравимо шоу от светлина и сянка, задвижвано от ритмични стъпки и музика! Ще продължим с храма Гоа Гаджа-пещерата на слона, където е намерена статуя на Бог Ганеша и Гората на маймуните. Дърворезби и скулптури на митични същества украсяват входа, като допринасят за атмосферата на фантазия. Името „Пещера на слоновете“ може да ви накара да си помислите, че тук са живели истински слонове, но не! Пещерата е получила името си заради мистичната каменна статуя на Ганеш – хиндуистко божество с глава на слон – внимателно поставена вътре. Това древно светилище е построено през IX в. и в него се забелязват хиндуистки и будистки влияния. Приближавайки се до входа, пещерата отваря устата си като гигантски звяр и приканва смелите изследователи да открият тайните, скрити в корема ѝ! А каква вълнуваща изненада ви очаква вътре? Подобен на лабиринт проход със скални стени. Смята се, че целият обект Гоа Гаджа притежава голяма духовна сила. По време на посещението си се опитайте да останете в тишина и да усетите енергията на природата. Това е приключение за изследване на едно прекрасно място и свързване с вътрешната същност и душата. Не е ли това нещо, заради което си заслужава да навлезете в джунглата? Последната спирка за деня е Пури Сарен, построен 1803г., който и до днес служи за Кралски дворец. Впечатляващ с архитектурата и градините си.

Ден 4 – Убуд- Тиртаганга Тенганан

Закуска. Тръгваме за Пура Лепуянг, един от красивите планински храмове с величествена гледка към вулкана Агунг. Ще разгледаме храма Пура Лахур Лемпуянг – наричан още Портата на Рая. Продължаваме за храма Тиртанга – името му означава вода от река Ганг. Представлява бивш дворец, прочут с изящните си градини. Време за обяд. Трансфер до хотела. Свободно време за плаж или пазар. Нощувка.

Ден 5 – Трита Емпул – Гунуг Кави – Кинтамани

След закуска се отправяме към храма Трита Емпул или както балийците го наричат „Храма на свещената вода“. Пура Гунунг Кави Себату, наричан още Храмът на водата. Представете си пищна зеленина навсякъде, където погледнете, изпълнена с успокояващия звук на течаща вода, пеещи птици и покрити с балдахини пътеки. А сега си представете, че в тази картина попадате на завладяващата Пура Гунунг Кави Себату – звучи невероятно, нали? Този воден храм е едно от вълшебните места в Убуд, които често оставят посетителите в страхопочитание. Наречен е „Воден храм“, защото е заобиколен от чисти, блестящи езерца, които почти съвпадат със синьото небе на Бали. Може дори да забележите някои сладки костенурки, които небрежно плуват наоколо! Смята се, че тези езера притежават духовно пречистващи свойства, което превръща храма във важно място за свещени церемонии и е едно от най-важните светилища в цяла Индонезия. Посветен е на хиндуисткия бог Вишну. Според легендата, именно на това място бог Индра, създава чудодеен извор, чиито води могат да излекуват тялото и духа. Затова от повече от 11 века балийците почитат това свещено място и вярват, че след като се потопят в свещените води, ще получат духовно пречистване. Много голяма част от храмовете са украсени с различни свастики, които символизират божествената духовност. Продължаваме с храма Гунунг Кави – един от най-интересните археологически обекти в Бали, датиращ от XIв. Този храмов комплекс включва 10 храма издълбани в скалите, разположен в живописна джунгла от двете страни на река Пакерсиан. Смайващата красота на терасираните оризища наоколо ще остави едни от най-хубавите ви спомени от остров Бали.

Ден 6 – Таман Аюн – Танах Лот – Нуса Дуа

Закуска. Задно с багажа отиваме в един от най-хубавите хотели разположен на плажната ивица Нуса Дуа, за останалата част от нашата ваканция. Освен че ще разгледаме едни от най-интересните храмове от другата страната на острова, ще имаме възможност да научим много за духовете и легендите на острова. Денят ще започне храма Таман Аюн – кралски семеен храм на династията Менгви, построен от краля 1634г. В превод означава красива градина. Продължаваме за Танах Лот, един от най-кравите храмове построен върху скала и един от седемте морски храма тясно свързан с балийските вярвания. Пазител на храма и свещената вода е Данг Хянг Нирхарта. Този храм е посветен на Дева Барунак-Пазителят на океаните. Вечеря. Нощувка.

Ден 7 – Улувату

Закуска. Храма Улувату, е един от шестте основни храма, чиято цел е да защитава острова на Юг. Построен е XIв. в чест на богинята на морето Деви Лаут. Храмът е разположен на изключително живописно място надвиснал на 100м. скали над Индийския океан.

Ден 8 – Нуса Дуа

Плажът Нуса Дуа е курорт, който често се нарича „най -добрият“. Той включва не само самия плаж, но и комплекс от елитни хотели, ресторанти, търговски центрове, спа и голф игрище. Въздухът е буквално наситен с атмосферата от разкошни заведения и първокласно обслужване. По този начин територията на плажа е най -добрата зона за почивка.

Свободен ден.

Ден 9 – Нуса Дуа

Свободен ден.

Ден 10 – Нуса Дуа – Денпасар – София

Трансфер до летището и полет за България през Истанбул.

Ден 11 – София

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.