Търсене
Close this search box.

Съкровищата на Ангола – блясък на диаманти сред величие на водопади – От Луанда до Лубанго, Сиера да Леба и Пустинята Намиб – за дата 03.07.24 – няма места! Нова дата 03.07.25 – Северина Маркова

Ден 1. Луанда – Лубанго

Пристигане в Луанда, откъдето с вътрешен полет продължаваме за Лубанго. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 2 – Лубанго

Днес ще разгледаме Лубанго, главния град на южна Ангола. Градът, закрилян от статуя на Христос, се намира в богата на растителност долина. Отличава се с множество сгради от колониалната епоха, съчетани с интригуващата местна култура. В обиколката на Лубанго са включени парламента, катедралата Се и мисионерската църква Хуила, построена през 1880 г.

Ден 3 – Лубанго – Кимбо – Водопадите Хуила – Лубанго

Ще се отправим към селището Кимбо, намиращо се на около 30 км от Лубанго, където ще посетим местното племе Муила. Хората от племето Муила спадат към етническа група от номади, обитаващи района на платото Хуила. Жените боядисват косите си с червено багрило наречено онкула, което произвеждат от стрити до прах червеникави камъни. Също така добавят смес от растително олио, стрита дървесна кора, изсушени кравешки изпражнения и билки. Освен това към декорацията на косата си добавят корени, цветни черупки от миди и дори сушени плодове. След кратка лекция от местния ни гид относно обичаите и кулинарните традиции на племето, продължаваме към водопадите Хула. Свободно време за отдих и плуване. Обратно към хотела в Лубанго за нощувка.

Ден 4 – Лубанго – Сиера да Леба – Мангиерас – Намибе

В този ден се отправяме на дълго пътуване през планинската верига Сиера да Леба и прекосяваме прохода, който ще ни отведе до Намибе. Пътят е познат като Естрада Насионал (ЕN 280) и неговото преминаване определено с запомнящо се изживяване. Легендите разказват, че пътя носи името на португалката която го е проектирала и впоследствие е работела върху изграждането му, и която починала на следващия ден след като пътя бил завършен. Може да срещнете снимки от Естрада Насионал на много пощенски картички, тъй като той наистина е повод за гордост и истински инженерен подвиг, особено имайки се предвид времето в което е построен. След като прекосим прохода, ще посетим местно селото , където ще спрем за почивка преди да продължим към Намибе.Нощувка в Намибе.

Ден 5 – Пустинята Намиб и езерото Арко

След закуска се отправяме към пустинята Намиб, която се простира на повече от 2000 кв. км по атлантическото крайбрежие на Ангола, Намибия и Южна Африка. Пясъчните дюни на Намиб са вторите по големина в света, след тези в пустинята Бадейн Джардан в Китай – някои достигат до 300 метра височина и 32 километра дължина. Тук се срещат някои ендемични видове растения като Белвиция Миравилис, носеща името на своя откривател. Проби от това растение показват, че някои екземпляри са на повече от 1000 години. Ще посетим и езерото Арко, което сякаш изниква от нищото и е захранвано от водите на река Курока. Езерото е истински, скрит, сладководен оазис, по чийто бряг се наблюдават впечатляващи варовикови скални формации, изобилна водна растителност и множество видове птици. Обратно към Намибе. 

Ден 6 – Намибе – Луанда

Свободно време за разглеждане на Намибе и неговите забележителности. Може да се отбиете до най-високата точка на града, а именно морския фар Намибе. Полет за Луанда. Трасфер до хотела. Нощувка.

Ден 7 – Луанда – водопадите Каландула – Меланхе

Потегляме рано сутринта, тъй като трябва да достигнем водопадите преди залез. Пътуването е около 7 часа. Ще спрем за обяд и посещение на ботаническите градини Росас де Порселана в Ндалатандо. Водопадите Каландула се намират по течението на река Лукала и са едни от най високите в Африка, с непрекъснат пад от 103 м. Въпреки че водопадите не са така популарни извън Ангола, те са едно от най-впечатляващите природни чудеса в държавата. Нощувка в Меланхе.

Ден 8 – Меланхе – водопадите Каландула – Педрас Неграс – Луанда

На следващи ден посещаваме водопадите и от другия бряг на реката, а след това продължаваме към внушителните скални формации Педрас Неграс. Продължаваме за Луанда. 

Ден 9 – Луанда – България

Петролният бум е превърнал Луанда в един от най-скъпите градове на планетата. Центърът е разделен на три квартала – Залива Луанда (долна Луанда) от пристанището до крепостта; Сиудаде Алта – „горната” чат на града, където се намира президентският дворец , и полуострова Илха до Кабо, където се намират плажовете, барове и ресторанти. Още на влизане в Луанда е невъзможно да не забележите обелиска, който се извисява над останалата част от града . Това е мавзолея на Аугустино Нето, първия президент на Ангола. Друга забележителност е крепостта Сао Мигел, датираща от най-ранните колониални времена през 16 век, която е служела като седалище на гарнизона, а и като затвор за роби. Националния антропологичен музей се гордее с огромна колекция от традиционни маски и артефакти. Струва си да се посети и англиканската църква Носа Сеньора до Популо, построена през 1482 г. Следобед трансфер до летището за отпътуване към България.

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.