Търсене
Close this search box.

Най – новата експедиция на Explorers Club Bulgaria – Между два свята – Огнен танц и ледена стихия в ИСЛАНДИЯ И ГРЕНЛАНДИЯ – 23.07.25г. – Местата са ограничени – Северина Маркова

Ден 1 – Среща на Терминал 2 и полет до Рейкявик.Ден 2 – Националният Парк Тингвелир, гейзерите и “златният” водопад (250 км).


След закуска се отправяме за „Златният триъгълник“ – район, известен с горещите си минерални извори и гейзери. Денят ще започне с Национален Парк Тингвелир – границата между двете тектонически плочи – евразийската и севрноамериканската. Разположен само на 40 км североизточно от Рейкявик, Тингветлир е място с важно историческо, културно и геоложко значение и едно от най-посещаваните места в Исландия. Паркът е разположен в рифтова долина, маркираща билото на Средноатлантическия хребет и границата между Северноамериканската и Евразийската тектонски плочи и северният гребен наречен Mid-Atlantic Ridge(MAR). В долината на Тингветлир, където в средните векове се срещали пътищата от всички части на Исландия, се събирал Алтингът (исландският парламент), започвайки от 930 г. до 1798 г., На същото това място през 1000 г. се взело решение и за масовото приемане на християнството. След като се разходим и си направим зашеметяващи снимки ще продължим със Строхкюр-най-мощният гейзер в Исландия, който изхвърля вода на 15-20 метра височина. След кратка почивка продължаваме за Гълфос или “Златният водопад“, считан за най впечатляващият в Исландия, зарадите водите на река Хвита, които се сгромолясват от височина 32 метра в дълбока пропаст. Ще минем през малко живописно градче на брега на езерото Лаугарватни, за да стигнем до кратера Керид – известен с кристалната си вода, червени скали и зелена растителност. Трансфер до Рейкявик. Нощувка.


Ден 3 – Вълшебната красота на водопадите Селяландсфос, Скогафос, Ледникa Солхеймайкул и Черният плаж – Рейнисфяра


Закуска. Денят ще започне с водопада Селяндсфос. Най-красивият водопад в Исландия и със сигурност в Топ пет на най-красивите водопади в света е Селяландсфос. Зад сложното за произношение се крие спускаща се от 60 метра водна стихия, която образува незабравими гледки благодарение и на приказния пейзаж наоколо. Водопадът е и един от най-популярните в Исландия. Гледката е вълшебна особено през Юли. Ще минем зад водната му стена – определено весело, различно и мокро преживяване. Ще се разходим наоколо и ще продължим с водопада Скогафос, за който легендата разказва, че крие във водите си несметни съкровища от векове назад. Ще направим преход (около30 мин. в посока) до Солхеймайкул с ледени пукнатини, наситени сини цветове и сурови пейзажи. Продължаваме към изумително красивият черен тролкски плаж Рейнисфяра. Нашата планета изобилства от зашеметяващи природни забележителности. Ще се разходим сред причудливи скални формации, пещери и стръмни пропасти. Легендата разказва, че тези странни черни скали са всъщност тролове, които са се опитвали през нощта да стигнат до сушата откъм морето. Сами ще се убедим дали това е така! Трансфер до хотела. Нощувка.


Ден 4 – Полуостров Снайфедлснес (420 км)


Днес, след закуска потегляме към полуостров Снайфедлснес – голям полуостров, простиращ се в Западна Исландия, често наричан „миниатюрната Исландия“ поради богатството и разнообразието от природни дадености. Полуостровът се е формирал преди ок. 7 млн. години, когато в този район е имало активна вулканическа дейност, предизвикана от преместването на континенталните плочи. Последвал относително спокоен период, но преди 2 млн. години вулканическата дейност се възобновила, отначало в центъра на полуострова, а след това и по крайбрежието. Вулканическата система Льосуфьол в източния край на полуострова с нейната дължина от над 90 км е най-дългата активна вулканическа система на Исландия. При последното изригване на Льосуфьол през 12 в. са загинали 80 души. Част от полуостровът е зает от националния парк Снаефелсйокул, в центъра на който се намира заледен вулкан, извисяващ се над пейзажа. По време на нашето пътуване ще видим водопади, базалтови скални образувания, дълбоки каньони, красиви плажове, тюлени по крайбрежието и малки исторически селца. Връщаме се в Рейкявик. Нощувка.


Ден 5 – Рейкявик, Синята лагуна, вулканът Фаградалсфял


След закуска потегляме към вулкана Фаградалсфял, който е бил без активна дейност повече от 6000 г. Между 2021 и 2024 г. изригва няколко пъти, което го превръща в една от най посещаваните туристически атракции в Исладия. От паркинга тръгва пътека от около 3,5 км, която води до наблюдателна площадка, откъдето в безопасно разстояние може да се наблюдава вулкана. Разходка по желание до едно от най-магичните места на планетата. Следва двучасов релакс на Синята Лагуна – най-известния СПА комплекс в Исландия. Следобедът е посветен на столицата на Исландия – Рейкявик, най-големият град в Исландия и най-северната столица в света, буквално означава „Пушещия залив“. Разположен е в югозападната част на страната, в залива Фахсафлоуи на Атлантическия океан. Градината на горещите извори – така наричат градчето Хверагерди, намиращо се на няколко километра на изток от Рейкявик. В Хверагерди има оранжерии, затопляни от термални води. Благодарение на тях в студената Исландия се отглеждат бананигроздезеленчуциорхидеи и рози. Разположен е в югозападната част на страната, в залива Фахсафлоуи на Атлантическия океан. Обиколката на града ще започне с Величествената църква Халгримск (Hallgrimskirkja Church, Reykjavik), която е най-голямата църквовна постройка, която може да се види в града впечатлява със своя опростен изчистен архитектурен стил, който въпреки това е отличителен с неповторимата си елегантност. Църквата Халгримск е по своята същност лютерански храм разположена е в централната част, се счита за религиозна емблема и уникално произведение на архитектурата. Продължаваме със скулптурата „Сън Вояджър“ – символ на града и красивата концертна зала „Харпа”. Нощувка.


Ден 6 – Рейкявик – Илулисат


Закуска. Трансфер до летището и полет за Илулисат (Гренландия ). Трансфер до хотела. След кратка почивка ще направим обиколка на града. Историята му започва преди около 3500 г. и по време на обиколката ще имаме възможност да научим много за самото място. През1879 г. един от най-интересните етнографи и изследователи на Арктика е Кнуд Расмусен, чиято къща – музей ще разгледаме с всички събрани артефакти от експедициите му. Трансфер до хотела. Нощувка.


Ден 7 – Целодневен тур с лодка до град Окаатсут


Закуска. Денят ще започне с трансфер до пристанището и обиколка с покрита лодка от Илулисат до Окаатсут, която продължава около 1, 30 мин. около красивите айсберги. След като пристигнем в Окаатсут, ще се разходим в градчето до училището, църквата и рибната фабрика. Ще разберем много за живота и историята на Окаатсут и ще завършим с емблематичният ресторант H8 Explorer, за да опитаме местна вкусна храна. Свободно време за снимки и вкусно кафе преди лодката да ни отведе обратно към Илулисат. Нощувка.


Ден 8 – Трекинг и разходка с лодка до Ilulissat Unesco Icefjord


Закуска. Денят ще започне с трекинг от града до близкия хълм, откъдето се разкрива поразителна гледка към фиордите и плаващите ледове. Следобяд ще плаваме с лодка ледения фиорд на Илулиссат (Ilulissat) е гренландски фиорд, разположен до града на западния бряг на Гренландия на около 250 км. от Арктическия кръг. На това място айсбергите се движат изключително бързо и изминават по 19 метра на ден, създавайки едни от най-атрактивните и прелестни пейзажи. Заради уникалната гледка, която предлага, през 2004 г. Илулиссат е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Град Илулиссат е общински център на Диско бей, разположен на около 40 км. от ледената покривка на Гренландия. Името на града, както и това на фиорда в превод означават „айсберг“. Те са сред най-забележителните и посещавани места в Гренландия, тъй като предлагат неповторими природни гледки. Намиращият се в лагуната Сермек Куялек фиорд е с площ, изчислена на 40 240 хектара. Със своето предвижване от 19 метра на ден това е един от най-активните и бързи ледници в света. Той е обект на непрекъснати изследвания, тъй като ни дава ценна информация за образуването на ледените шапки и за климатичните промени, свързани със затоплянето на климата. Трансфер до хотела. Нощувка.


Ден 9 – Сутрешен полет към Кефлавик


Закуска. Трансфер до летището и полет към Кефлавик. Късен полет за България.


Ден 10 – София

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.