Търсене
Close this search box.

Пътешествие до най-красивата и непозната част от Северен Иран – принцът на Персия и древният път на коприната – Северина Маркова

Ден 1– Пристигане – Техеран

Пристигане на летището в Техеран. Разположен е в северната част на страната – в подножието на Елбрус и на около 90 km южно от брега на Каспийско море. Градът се простира на около 40 – 50 km в посока запад-изток. Северната част (Шемиран) е разположен на 2000 m н.в., а южните предградия Рей и Султанабад са в непосредствена близост до пустинята Дащ е Кявир. Според археологическите разкопки на мястото на съвременния Техеран съществува селище още през 6000 г. пр.н.е. Преселници идват към склоновете на Елбурс, спасявайки се от зноя на солните пустини на юг. В самото начало Техеран е бил малко населено място, намиращо се на няколко километра северозападно от Рей – един от най-древните ирански градове.

Ден 2 – Техеран – Рамсар

Отпътуване от Техеран към Рамсар по магистралата Чалус, една от най-красивите в света. Рамсар, e град в Иран, столица на Шахрестан, разположен на брега на Каспийско море, известен още с името Сахцар в Античния свят. Местните хора говорят Гилянски език, освен официалния пресийски. По пътя ще преминем през множество дълги мостове и тунели, както и през невероятни природни пейзажи. След пристигане трансфер до хотела за почивка. Нощувка в Рамсар.

Ден 3 – Рамсар

Днес ще посетим плажа Рамсар, един от най-красивите плажове на брега на Каспийско море. Този красив озеленен крайбрежен град е заобиколен с едни от най-красивите планини. Ще имаме възможност да посетим и оризова плантация, за да научим как местните иранци произвеждат ориз. Ще се насладим на традиционна вечеря с иранско семейство. Нощувка в Рамсар.

Ден 4 – Рамсар – Лахиджан – Фештак – Фуман

Днес ще отпътуваме от Рамсар за Лахиджан, страната на чая. Разглеждаме Националния музей за чай в Иран, единственият специализиран музей за чай в страната, който показва развитието на чаената индустрия. След това продължаваме пътя към село Фещак, известно с тъкането на рогозки. Разхождайки се из града, ще стигнем до места, където жените и мъжете са посветени на тъкането на рогозки. Освен това има малки местни магазини, където жителите продават голямо разнообразие от ръчно изработени продукти, направени с рогозки. След това отпътуване към Фуман. Нощувка във Фуман.

Ден 5 – Фуман – Масуле – Фуман

Полудневна екскурзия до Масулех – градът, известен с архитектурната форма на своите къщи, която датира от 1006 г. сл. Хр. Акцентът на Masouleh е, че всички покриви служат като дворове, градини и обществени пътни артерии за жителите на горното ниво. Продължаваме пътя към Gilan Rural Heritage Museum, страхотно място за запознаване с архитектурата, културата, начина на живот, местната храна, занаятите, облеклото и т.н. на хората от различните региони на провинция Gilan . Ще посетим и замъка Рудхан , една от най-важните исторически крепости в Иран, който се намира в град Фуман сред горски дървета. Този силен и непревземаем замък е преминал през много възходи и падения през цялата си история и сега се смята за една от най-важните забележителности във Фуман . Нощувка във Фуман .

Ден 6 – Фуман – Зенджан

На този ден тръгваме от Фуман за Зенджан. По пътя спираме, за да посетим язовир Сефидруд, един от най-старите язовири в Иран, който се намира близо до град Манджил. След това продължаваме пътя си към Зенджан. При пристигането си в Zanjan ще посетим Soltaniyeh – голямо постижение на персийската архитектура (обект на световното наследство), красиво украсен паметник с най-големия тухлен купол, покрит с тюркоазено-син фаянс. Антропологичният музей, разположен в историческото място на красивата сграда на Rakhtshuy Khune и нейните останки от ерата Каджар и музеят показва пет експоната, свързани с по-старите времена. Дрехи или облекло, носени от мъжете и жените, включително занаяти. Takht-e Soleyman (обект на световното наследство) при тази империя зороастризмът е признат за държавна религия и множество зороастрийски светилища са построени от сасанидските владетели в знак на тяхното благочестие. Едно от най-важните от тези светилища се намира на място, известно като Takht-e- Soleyman . Нощувка в Зенджан .

Ден 7 – Занджан – Тебриз

Отпътуване от Зенджан за Тебриз. По пътя спираме, за да посетим цветните планини Aladaghlar , земна дъга, състояща се от цветове като червено, кафяво, зелено, оранжево, жълто и бяло. Гледането на много красивата природа на планините Mahneshan ще погали очите ви. След това продължаваме пътя си към Табриз и при пристигането си в Табриз ще посетим: Капалъ чарши в Табриз (предвиден обект на световното наследство), великолепен покрит лабиринт с впечатляващи куполни зали и фини тухлени сводовe и  джамията Кабуд , великолепна сграда с всяка повърхност, покрита със сини плочки и сложна калиграфия. Нощувка в Табриз.

Ден 8 – Табриз – Джолфа – Табриз

Полудневна екскурзия до Джулфа с посещение –  Манастирът Свети Тадей, известен още като Кара Килисе, за който се смята, че е една от най-старите църковни сгради в света. Манастирът Свети Степанос е един от най-атрактивните арменски манастири в Иран. След това ще посетим параклиса на Чупан, малка историческа арменска църква, която е построена през 16 век и е част от иранския „Арменски монашески ансамбъл“, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Нощувка в Табриз.

Ден 9 – Отпътуване – Табриз

Трансфер до  летището в Тебриз за полет през Истанбул до България.

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.