Търсене
Close this search box.

Ирак – такъв, какъвто е днес и Мардин – кехлибарената долина на Месопотамия – Северина Маркова

Кехлибарената долина на Месопотамия. Месопотамия се наричат земите, разположени между реките Тигър и Ефрат. На Север се простира до Армения, а на юг достига Персийския залив. В тези земи благодарение на реките Тигър и Ефрат, възникват едни от най-древните цивилизации като Шумер, Акад и Асирия преди повече от 6000. години. В превод означава „ Земя между реките“. От времето на най-великия пълководец Александър Македонски, минал оттук на път за Персия, името се свързва с Арамейската дума (biritum ), или „земя на вярата“. Чака ни едно от най-вълнуващите пътешествия, в които ще имаме възможност да разгърнем хилядолетна история и култура по пътя към самопознанието.

Ден 1 – София – Истанбул – Мардин

Среща на Терминал 2, за полет до Мардин през Истанбул. Пристигаме в Мардин. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

 Ден 2 – Мардин – Дейрулзафран – Мардин

Закуска. Добро утро Мардин-красивото лице на вечността. Сият град представлява смесица от различни ориенталски стилове и се намира в район известен като Северна Месопотамия, това е причината да усетите силно арабско влияние поради близостта на Сирия. По тези земи, заключени между библейските реки Тигър и Ефрат, са открити най-стари следи от човешка цивилизация. Градът е бил владение на асирийци, персийци, византийци и мн. др. По-късно се заселват араби и турци. От незапомнени времена в Мардин и околностите живеят различни религиозни общности. Това докоснато от вечността място е средище и духовен център на православните християни в Турция и затова градът е известен още като „турският Йерусалим“. Обиколката ще започне с „Култур сокак“- арт средището на града. Ще стигнем до площада, за да посети едни от най старите Медресета и Джинджириета-учебни заведения, където хората са придобивали своите умения. Ще опитаме локум с нар, сини бадеми, ще изпием по едно хубаво кафе и ще усетим всички ориенталски вкусове и аромати на куп. Когато човек ще разхожда в този град наистина има усещане, че прекосява страниците на историята на живота. Денят ще продължи с две от най-известните джамии в града Люфтие и Шехидие, с едни от най-красивите орнаменти по тях. Ще отидем да чуем арамейски език (езикът на Исус Христос) в църквата „Четиридесет мъченици“. За християните в Мардин, градът е много свещен, защото тук живее една от най-древните християнски общности – Сюряни или Сиряни. Продължаваме със старинния манастир „Дейрулзафран“ или Шафрановият манастир-основан преди повече от 1500 години, който разполага с един от най-старите стенописи на повече от 1200 години. Връщаме се обратно в Мардин. Ще се разходим в старият град и ще обиколим чаршиите-Деллаллар, Казанджълар, Хасан Аммар и Сокулбакар, за да си купим едни от най-интересните сувенири в града. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 – Мардин – Немрут – Мардин

Сух пакет. Тръгваме много рано за свещената планина Немрут-Омагьосаната гробница и скритата свещена тайна на царят от Комагена. Далеч в планината Немрут Даг в Югоизточен Анадол, има едно малко известно и наистина загадъчно човешко творение-гробницата на владетелят Антиох I. Това древно царство в античният свят било разположено на Север от Сирия и Ефрат. По майчина линият Антиох I, бил потомък на Александър Македонски, а по бащина линия произлизал от персите и принадлежал към династията на Ахеменидите. Антиох решил да построи величествена могила високо на върха на планината Немрут докъдето ще изкачим и ние. Изграждането на светилището започнало през 62г. пр. н.е. Погребалната могила е 50м. висока. И до днес учените не са успели да разгадаят тайната на свещената пирамида. Да видим дали ние ще успеем. Пътешествието ще продължи около 4 часа в посока, след което се отправяме пеш нагоре, към една от най-големите загадки на човечеството. Връщане обратно в Мардин. Нощувка.

Ден 4 – Мардин – Дара – Мидият – Мардин

Закуска. Денят ще започне с руините на град Дара, известен още като „ Мъртвият град“. В миналото руините на Дара са били византийска военна крепост. След победата на Александър Македонски над персите, този район е под господството на Селевкидите. По- късно градът е бил завладян от римляните, партите, византийците и арабите. Ще разгледаме изключително добре запазеният некропол в който се виждат костите на 30,000 души. Поразително впечатление прави фасада на църквата с изображение на Богородица в младенеца. Свободно време за снимки и продължаваме за Мидият или „ Дантеленият град“, заради поразителната ювелирна изработка на къщите си. Ще посетим емблематичния конак, станал декор на толкова много филми. Ще разгледаме едни красивите сребърни бижута изработени ръчно от едни от най-добрите майстори в цяла Мала Азия. Ще изпием по един хубав сюрянски ликьор и с бодра крачка и усмивка на лице тръгваме обратно за Мардин.

 Ден 5 – Мардин – Шанлъурфа – Гьобекли Тепе – Мардин

Закуска. Приключението ни днес ще започне с града на пророците Шанлъурфа. За някои може да звучи невероятно, но според легендата първият християнски град в света се намира в днешна Турция. Шанлъурфа, който е създаден около 300 години преди рождество Христово, някога се наричал Едеса. В превод името на града означава „ горд“, от времето в което само с едно въстание се е освободил от френската окупация и затова има правото да носи това име. Градът, е  един от най-красивите антични градове познат като още като „Градът на пророците“. Ще се докоснем до неговата богата история свързана с еврейската, християнската и ислямска религия. Пешеходна обиколка на старият град. Продължаваме Гюбекли тепе-място на мистерии, тайни и древни цивилизации. Разкопките тук показват, че е намерено най-старото място над – 10,000 години, за поклонение създадено от човека създадено преди Стоунхендж. Със своите древни колони-изваяни с изображения на диви животни, надписи и символи храмовият комплекс показва начинът на на живот и вярванията на хората преди хиляди години в Горна Месопотамия. Гьобекли Тепе преобърна представите на света за всичко познато! Ще се изумите от величието на това мегалитно творение. Връщане в Мардин. Вечеря. Нощувка.

Ден 6 – Ирак – такъв, какъвто е днес

Сух пакет. Приключението започва. За най-смелите от вас тръгваме през планите Хякири в Кюрдистан. Ще прекосим границата с Ирак. Красивите Кюрдски планини – или суровата красота на Ирак се издигат на около 3500м.надморска височина. В най- високите им части имат алпийски облик, а по ниските са с предимно плоски върхове. Денят ще продължи с град Лалиш разположен в долината на провинция Духок – Иракски Кюрдистан. Ще посетим храма на Язидите и гробницата на шейх Ади ибн Мусафир – най-важната фигура на язидската вяра. Тяхната религия езидизъм, е свързана с най-древните месопотамски религии с аспекти от зороастризма, исляма, християнството и юдаизма. Тяхната общност е една от най-затворените и изолирани в света. След обиколката на храма продължаваме за  Ербил, столица на Иракски Кюрдистан.

Ден 7 – Ербил

Закуска. Денят ще започне с Цитаделата на Ербил, един от най-впечатляващите примери за градоустройствен план в самата крепост. Разположена в идеалния център, носи славата на най-дълго обитаваната постройка в света. Казват че само, за да запази статута си, в целият комплекс живее само едно семейство. Сами ще разберем дали това е така. Процесът на реставрация на старите домове е напреднал и лабиринта от малки улички ще ви направи поразително впечатление. Около цитаделата много красиво са разположени пазарите, парковете и нови квартали на Ербил. Денят ще продължи с централният площад с красивите ви фонтани, часовниковата кула и пазара Кайсери. Свободно време за пазар. Вечеря в местен ресторант с националния ястия и местна музика. Нощувка.

Ден 8 – Ербил – Мардин

Ранна закуска. Сбогуваме с Ербил и тръгваме по обратният път за Мардин. Ще направим попътна спирка преди да стигнем до границата в Зако, един от най-древните градове на Кюрдистан и мястото на битката межди Омаядите и Абасидите. Ще разгледаме останките на града и ще отидем де безмитната зона. Продължаваме за границата с Турция и обратният път до Мардин. Нощувка.

Ден 9 – Мардин – Истанбул – София

Трансфер до летището и полет за България.

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.