Търсене
Close this search box.

Седемте лица на Иран – Северина Маркова (Пътуването ще се осъществи 2025 година)

Ден 1 – София – Истанбул – Шираз

Среща на Терминал 2 за полет до Шираз през Истанбул.

Ден 2 – Шираз

Късно пристигане в Шираз. Трансфер до хотела нощувка. Закуска. Програмата ще започне с обиколка на Шираз – разположен в южната част на Иран, в изумрудено зелена долина, заобиколен от красиви планини. Административен център на провинция Фарс, считан за културен център на страната. Известен още като градът на поетите, цветята и виното. Голяма част от изящните сгради и джамии са построени от времето, в което е бил столица на Иран. Обиколката ще започне с „Петъчната джамия“, където се съхранява копие от Корана. Ще посетим Джамията на „Шах Чераг“, построена в памет на Ахмад ибн Муса, загинал като мъченик. Безспорен шедьовър е „Огледалната джамия“, със смайващата си изработка в дъното на която се намира изумрудената гробница на първият имам Али. Ще изпием по едно хубаво кафе и продължаваме към цитаделата на Карим Хан – владетелят на династията Занд, която е една от основните забележителности на Шираз, от времето когато е бил владетел и е живял в нея. По-късно е била затвор, а днес е музей. Време за обяд. Продължаваме с гробницата на Хафез и красивите Ерамски градини. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 – Шираз – Персеполис – Хакш – е Ростам – Шираз

След закуска се отправяме към легендарният Персеполис – древната столица на Ахеменидите, построена от Дарий Велики 518г. пр.н.е. От незапомнени времена наричат Персеполис „Древната душа на Иран“. Ще се разходим през историята на вековете, за да се докоснем до едни от най-силните исторически моменти от времето на Александър Македонски, когато го завладява и опожарява. Обиколката ще започне с построената от Ксеркс „Врата на нациите“ и „Залата за Аудиенция“. Историята оживява! Ще посетим „Тронната зала“ и ще се качим до хълма с гробниците, за да се опитаме да си представим величието на Персеполис и целият архитектурен шедьовър на античния свят. Само на 12км. от Персеполис изваяни в скалите, се намират четири  древни гробници  на Ахеменидските царе – Дарий Велики, Ксеркс, Артаксеркс и Дарии II. Продължаваме с Накш-е Ростам – некрополът на Ахеменидите (550-330г. пр.н.е). Най-старият релеф, датира от 1000г. пр.н.е. и изобразява бледа фигура на човек с необичайни украшения на главата от еламски произход. Именно той е дал името на самото място – Накш-е Рустам, което в превод от бехистунски надпис означава „Релефът на Ростам“ –  на името на митичният герой Ростам. Връщаме се в Шираз. Вечеря. Нощувка.

Ден 4 – Шираз – Пасаргада –  Абаркух – Зейнодин

Днес ни очаква един от най-дългите и интересни дни в програмата. Отправяме се към Пасаргада, древната столица на Кир Велики – цар от династията на Ахеменидите, основана 6 век пр. Хр. Кир Велики, основава първата империя и втората иранска династична империя, след като побеждава мидийският цар и обединява мидийци и перси. Основава град Пасаргад, като столица на неговата империя. Наричан „Баща на иранската нация“, той е първият владетел в историята наричан „Велики“. Поразително впечатление прави скромната му гробница, независимо че е владеел много голяма част от античният свят. Когато Александър Македонски, превзема и унищожава Персеполис, решава да посети гробницата на Кир Велики. Това, което намира е един много спорен и до днес надпис който гласи: „ Аз съм Кир, който даде на персите империя и беше цар на Азия! Не оскърбявай този паметник“. Какво е успяло да се запази до днес, ще откриете сами! Продължаваме към Абаркух, за да видим един от най-старите обитатели на земята „Кипарисът от Абарку“-дърво с над 4500 годишна история. Свободно време за снимки и продължаваме за Зейнодин в сърцето на пустинята, за да се настаним в един от малкото останалите толкова добре запазени Кервансарай. Преживяването е несравнимо! Вечеря. Нощувка.

Ден 5 – Зейнодин – Язд

Разположен в централното Иранско плато, в близост до древния път на Коприната и подправките – Язд, е най-големият център на Иранския Зароастризъм, известен с древната си история и изключителната архитектура на глинени къщи и древни паметници от времето на империята на Сасанидите. Градът е популярен и със своите „Багдири“,  което в превод означава „ловци на вятъра“. Обиколката ще започне с „Кулите на мълчанието“, където човек отива за да чуе тишината на времето и за да се докосне до религията на Зороастрийците. Ще продължим с  Голямата Петъчна Джамия – шедьовър на ислямска архитектура и изкуство.  Ще се разходим до базара и джамията на „Амир Чакмак“. Ще изпием по едно хубаво кафе с типични ирански сладкиши и ще продължим до „Храма на огъня“, където ще видим една от най-красивите изработки на бог Ахура Мазда. Време за обяд. Свободно време за пазар. Нощувка.

Ден 6 – Язд – Мейбод – Найн – Исфахан

Закуска. Тръгваме към Исфахан. Пътешествието ще продължи около пет часа.  Ще направим попътна спирка в Мейбод, известен с  Ледената къща и Старият Кервансарай. Ще си купим невероятни книги и ще продължим за Найн, където ще разгледаме старата кирпичена крепост  опустошена от монголите. Продължаваме за Исфахан. Настаняваме се в хотел. Свободно време за първи впечатления. Вечеря в емблематичен ресторант до самия площад. Нощувка.

Ден 7 – Исфахан  

Разположен в плодородната долина на река Заяндеруд, в подножието на планината Загрос – Исфахан, някогашна столица на Персийската империя по време на династията на Сефевидите (16-18 век.) с история над 3000 години и до днес е един от най-красивите градове в света. Обиколката ще започне с площад Нагш-е Джахан, втори по-големина в света след Тянанмън и целият архитектурен ансамбъл от сгради разположен на него. Наричат го още „Имамският площад“; разположен в сърцето на историческата част на града. За Исфахан казват, че „човек не е живял, ако не го е видял“. Сами ще се убедите защо е така! Обиколката започва с Джамията на шейх Лотофах и двореца Али Капу, най-високата сграда на площада с безспорно най-красивите орнаменти за времето си, построен по времето на Сефевидите. Ще продължим с грандиозния храмов комплекс и Джамията на имама. Ще отидем до Петъчната Джамия, разположена в най-старата част на града с история над 1000 години. Денят ще завърши с поразителната Арменската катедрала Ванк. Свободно време за покупки. Вечеря. Нощувка.

Ден 8 – Исфахан – Абианех  – Кашан – Техеран

Приключението продължава! Преди да стигнем до Техеран, ще отидем до едно от най-красивите и автентични села в Иран- Абианех. Ще опитаме традиционни ястия. Ще видим различни носии, ръчно направени килими, дрехи и какво ли не. Хората тук поразително са съхранили себе си и историята си. Ще посетим Джамия построена от орехово дърво през 11в. и продължаваме за Кашан-град със 7000 годишна история, един от главните градове на провинция Исфахан. Освен с красивите си килими, Кашан е известен с производство на коприна и „каши“ – едни от най-красивите керамични плочки в света, наричани така заради името на града. Известен още и с розовата си вода (Голаб), разположен на пътя Кум-Кашан, в покрайнините на пустинята Дащ Кявир. Много историци го наричат „Порта на цивилизацията“. Обиколката ще започне с градините „Фин“и каджарският павилион любимото място на Амир Кабир. Преди да си тръгнем ще отидем до Джамията „ Ага Бозорг“ – абсолютен шедьовър на ислямската архитектура и изкуство. Продължаваме за Техеран. Вечеря. Нощувка.

Ден 9 – Техеран

Добро утро, Техеран! Името Техеран в превод означава „топла местност“. Днес ще имаме възможност да видим как Техеран от малко селце в предградията се е превърнал в модерен град. Ще тръгнем по булевард Вали Астър, който е един най-добре озеленените булеварди в света, за да отидем до летния дворец на Шах Реза Пахлави и съпругата му Фара Дибах, където ще разгледаме няколко от историческите му палати. Разходката ще продължи с парка Або Атеш и посещение на моста Табиат направен на три нива, след което ще отидем в двореца Гюлестан – „Двореца на розите“ – известен още като Мраморният дворец. Един от най-красивите исторически комплекси от времето Каджарската династия. Грандиозният комплекс съдържа 17 постройки включително дворци, музеи и зали. Безспорен шедьовър на персийската архитектура и изкуство в съчетание с европейски стилове и мотиви е абсолютен синтез между архитектура и изкуство. Свободно време за пазар. Вечеря. Нощувка.

Ден 10 – Техеран – Истанбул – София

Довиждане, Иран! Благодарим ти, че създаде нова глава от приказката наречена живот! Трансфер до летището и полет до България през Истанбул.

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.