Търсене
Close this search box.

Експедиция до Канада – География на блаженството сред безкрайните Канадски хоризонти – за 19.08.24 – няма свободни места – Северина Маркова

География на Блаженството сред безкрайните Канадски хоризонти

София-Истанбул-Монреал-Квебек-водопада Монморанси-Уендак-Квебек-Отава-Кингстън-Торонто-Ниагарски водопад-Торонто-Истанбул-София

Канада е една от най-интересните и впечатляващите страни. Тя е най-голямата по площ държава в Северна Америка и втората по площ света след Русия. Самото име буквално означава „село“ или „селище“. Още през 17в. и началото на 18в. Канада се наричат всички „земи“, част от Нова Франция по протежение на река Сейнт Лорънс или част от северните брегове на Големите красиви езера. В по-голямата част от страната се намират едни от най-красивите национални паркове в света със смайващи природни пейзажи. Територията на днешна Канада е обитавана от хилядолетия от различни месни етнически групи. От края на 15в. британски и френски експедиции изследват атлантическото крайбрежие, след което се заселват. Заедно с вас ще се разходим в тази интересна страна, за да научим повече.

Ден 1 – Среща на летище София, Терминал 2 за полет до Монреал през Истанбул

Ден 2 – Монреал

Кацане в Монреал- един от най-мултикултурните и исторически градове разположен на едноименния остров. Освен че е един от най-старите и европейски градове в Северна Америка, той предлага богата архитектурна палитра от френски и английски стил. Интересно е, че името произлиза от хълма „Mount Royal”, който е голяма гордост на месните жители. Обиколката ще започне с „Монреалската ботаническа градина“- една от най-красивите в света, основана по време на голямата депресия 1931г. Продължаваме с обиколка на стария град и базиликата „Нотр-Дам дьо Монреал“, която датира от 1673г. построена върху останки от параклис. Ще се разходим до старото пристанище, като едно от най-автентични и любими места на всички пътешественици. Ще се качим до хълма, откъдето се открива една от най-зашеметяващите гледки към града заедно с река Сейнт Лорънс и живописните калдъръмени улички, китни ресторантчета, търговски комплекси и благоуханни кафенета. Свободно време. Нощувка.

Skyline view on Montreal, Quebec Canada

Ден 3 – Монреал

Закуска. Монреал е разделен на две прекрасни части, които ще разгледаме с наслада. Обиколката ще започне със Стария град и базилика Notre Dame, Университета McGuille и невероятното спортно съоръжение на Олимпийският комплекс, построено през 1976 г. Обиколката ще продължи с площад Jacque Cartier, пийте ароматно кафе в някое сладко кафене във френски стил, а накрая ще се отдадем на заслужен релакс в зеленото бижу на канадския град – паркът Mont Royal. Разположен по средата на островния град, на площ от 101 хектара, в парка се намира най-високата точка на града – едноименният хълм, висок 234 м, от където се разкрива спираща дъха панорама към целия град. Приказка без край! Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 4 – Монреал – Квебек

Закуска. Отпътуване за един от най-старите градове в Северна Америка-Квебек, разположен в едноименната провинция, която е най-голямата в Канада -(три пъти по-голяма от Франция) и чиято площ повече от 90% се намира в Канадския Щит- регион наричан Унгава- една от най-красивите части на Канада. Той не е просто столица на провинцията, а люлка на френската цивилизация особено по-отношение на своята архитектура и изкуство, не случайно включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО -сами ще се убедите защо. Обиколката ще започне с Дворецът Фронтенак, който е като от приказките на Андерсен, уютно разположен в стария град, днес той е най-често снимания хотел в света. Терасата „Дуферин“, дълга около километър и половина е красива алея със зашеметяваща гледка към река Сейнт Лорънс. Ще се разходим до изключително добре запазените над 400 години крепостни стени и ще видим Цитаделата, която е най-старата военна сграда в цяла Канада и резиденция на монарха и генерал-губернатора. Ще продължим с внушителната сграда на парламента, където заседава събранието на провинция Квебек. Самата сграда е построена 19в. Четирите ѝ крила с височина по 171м. правят парламента внушителен. В двора на сградата ще видим 24 различни бронзови статуи на различни личности изиграли важна роля за историята на града. Обиколката продължава с площад Роял- наричан историческото и духовно сърце на Квебек и родина на френска Америка. Атмосферата и усещането тук са, сякаш се разхождате някъде в Италия и Франция и поразяват със своята уникалност. Продължаваме към равнините на Абрахам. Те имат изключително важно историческо значение за битката през 1759г. между френската и британската армия. Това е един от най-големите градски паркове в света и любимо място на месните жители. Нощувка

Ден 5 – Квебек – Водопадът Монморанси – Уендак

Закуска. Днес ни чака много красив и приключенски ден. Едно от най-поразителните и красиви места до Квебек безспорно е водопада Монморанси, на река Монморанси разположен в едноименния парк. Със своите 88м. Монморанси е по-висок от Ниагара, но не толкова широк. До този природен феномен ще стигнем с лифт или по стълби. Намира се на границата между квартал Бипорт и Боашател на 12км от Квебек. През лятото красивият парк е домакин на състезание по фойерверки с водопадите за фон. В стихотворението си „Сън и поезия“(1816г.) Джон Кийтс казва, че човешкия живот е „сън на беден индианец, докато лодката му бърза към чудовищната стръмнина на Монморанси“. Разположен на устието на реката откъдето красиво пада от скалния бряг в река Сейнт Лорънс, носи името на херцога на Монморанси- покровител на Самюел дьо Чамплейн, който в едно от своите пътешествия през 1603г. открива красивия водопад. Продължаваме за остров Орлеан- световно известен със зашеметяващия ликьор от касис. Наздраве! Наричан още градината на Квебек, заради живописната му природа го наричат малкото бижу на Канада. На връщане ще посетим базиликата Света Анна де Бопре, разположена на северния бряг на реката на 30км от града. Базиликата е едно от петте национални светилища на страната. Историята и започва през 1658г. където имало малък параклис, за да съхранява чудотворната статуя на Света Анна. През 1872г. пожар я унищожава. Днешната базилика е построена през 20-те години на XX век. Построена е в нео-романски стил и силно впечатление правят витражите, мозайките, картините и скулптурите. Хората вярват, че помага на болните да оздравеят и затова привлича стотици хиляди поклонници, които се надяват да бъдат излекувани. Голяма част от излекуваните хора са оставили своите патерици през входа на храма. Денят продължава с посещение на Уендак- резерват на северноамериканското племе Хурон-Уендат. Ще посетим селището Хурон, където самите индианци представят най-добре своята култура, традиции и бит. Нощувка.

Ден 6 – Квебек-Отава

Закуска. Очаква ни още един невероятен ден! С усмивка и добро настроение отпътуваме за столицата на Канада- Отава, четвъртия по големина град в страната. Името „Отава“ означава -„Търгуване“. Градът е основан 1826г. най-напред с името „Байтаун“, кръстен на името на Подполковник Джон Бай, под чийто заповеди се строял канал Ридо-открит през 1832г. и включен в списъка на Юнеско. Разположен е в източната част на провинция Онтарио, на едноименната река. Признат е за третия най-чист град, а според National Geografic, е считан за един от най-красивите градове в света. Ще се разходим до Парламентарния хълм, за да видим сградата на парламента и величествените нео-готически сгради. Ще отидем да направим по една хубава снимка на хотел „Шато Лорие“, построен 1912г. обявен за най-красивия хотел в Канада, наподобяващ средновековен замък с ювелирна мебелировка, изтънчено обзавеждане и първокласно обслужване. Ще продължим с площада на Конфедерацията, втория най – важен церемониален център в столицата след Парламентарния хълм. С изключително интересната си триъгълна форма се издига- Националният военен мемориал посветен на канадците, загинали по време на Първата и Втората световни войни, както и на Корейската война. Наричан още „Мемориала на смелите“, площада е обявен за Национално исторически обект на Канада, вдъхновен от движението „Красив град“. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 7 – Отава

Закуска. Този ден ще започне с посещение на Военния музей, чиято сграда е една от най-впечатляващите в града. Експонатите на музея обхващат цялата военна история на Канада от времето на индианските спорове до съвременните военни конфликти. След като изпием по едно хубаво кафе, денят ще продължи с посещение на Канадския исторически музей. Поразително впечатление прави впечатляващата Гранд зала. Богатата колекция на музея е свързана с културата на местното население и с историята на Канада-от европейската колонизация до днес. Денят ще продължи с разходка с корабче по река Отава и едни от най-красивите гледки към града. Денят ще продължи с Alexandra Bridge, аналог на Xelix Bridge в Сингапур, считан за голямата гордост на града. Трансфер до хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 8 – Отава – Кингстън – Торонто

Закуска. Отпътуване за Рокпорт. Приказният архипелаг наричан още „Хиляда острова“ е една от най-големите атракции в Канада. Целият Архипелаг се състои от 1864 на брой острова и прекосява Канадско-Американската граница. Разположен в река Сейнт Лорънс, се простира на 80км. по течението на реката. Едни от най-красивите и гъсто населени острови са между Кейп Винсент и Александрия Бей в САЩ и между Кингстън и Рокпорт в Канада. Целият красив ансамбъл от острови представлява пъстра мозайка от острови едни от които са туристически курорти, а други красиви домове. Продължаваме за Кингстън- разположен в източната част на Южно Онтарио, където едноименното езеро се влива в река Сейнт Лорънс. Този град е известен с прозвището „варовиковият град“, който привлича хиляди туристи заради впечатляващата си архитектура. Известен с прозвището си, защото при изграждането на запазените и до днес исторически сгради бил използван месния варовик. Свободно време за обяд. Продължаваме за Торонто – най – големият град в Канада и център на провинция Онтарио. Пети по големина град в Северна Америка. Разположен на северозападния бряг на езерото Онтарио, през което преминава границата между Съединените Щати и Канада. Торонто е финансов, икономически, културен, здравен и изследователски център на страната. Ще посетим Си Ен Тауър с височина 553м. е една от най – високите сгради в страната. 1976г. е създадена за да изпълнява ролята на телевизионна кула. Ще се изкачим с асансьор до панорамната зала, откъдето се открива великолепна гледка към града и при ясно време може да се види Ниагарския водопад. Трансфер до хотела. Нощувка.

Ден 9 – Торонто – Ниагарският водопад

Закуска. Мечтаният ден дойде! Полудневна екскурзия до Ниагарския водопад – едно от чудесата на света! Разположен между две държави и между градове близнаци Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада), това го прави една от най-големите мечти за всички пътешественици. Представете си как ще усетите пръски от внушителната група големи водопади на река Ниагара. Състои се от три части : Подковата, Американски водопад и Брайдъл Вейл или „Булчинския воал“. Изключително широк той е най-големият водопад в Северна Америка. Ниагарският водопад е известен със своята красота, както и като ценен източник на хидроелектрическа енергия и предизвикателен проект за опазване на околната среда. Вълнуваща разходка с корабче за едни от най-красивите снимки от вашето пътешествие. Пригответе се да се намокрим! УАУ! По желание разходка с хеликоптер. Денят ще продължи с едно от най-живописните и елегантни градчета в Канада- Niagara on the Lake, разположено на брега на езерото Онтарио. Свободно време за обяд. Връщане обратно в Торонто. Денят ще продължи с панорамна обиколка на сградата на старото Кметство, една от емблемите на града в романски стил, където днес помещава съдебната палата. Ще отидем до Парламентарната сграда на провинция Онтарио. Ще се разходим в емблематичния Китайски квартал. Ще отидем до Университета на Торонто. Денят ще завърши с големия търговски център „Ийтън“, с едни от най-известните бутици, китни ресторантчета и кафенета. Нощувка.

Ден 10 – Торонто

Закуска. Свободно време или по желание разходка по улица Ианг стриит или Паркът „Канадските чудеса“ край езерото Онтарио. За последни полкупки ще отидем до площад Дъндас скуър* и улицата на изкуствата Куийн стрийт уест, историческата местност Дистилъри дистрикт, огрмният търговски център-Ийтън сентър. Градът е известен с кварталите на различни националностти – Италианския квартал (Колидж стрийт уест (College), Гръцкия квартал (Дъ Данфорт (Danford), Китакския квартал (по улица Спадайна (Spadina), Индийския квартал (Джирард стрийт ийст (Jerard) и Португалския квартал. Свободно време. Вечеря нощувка.

Ден 11 – Торонто – Истанбул – София

Закуска. Трансфер до летището. Полет за България през Истанбул

Ден 12 – Торонто – Истанбул – София

София

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.