Търсене
Close this search box.

Пътешествие до поднебесното царство – Китай – Хонг Конг, хълмовете Гуилин и национален парк Чанджандзе – 17. 05. 25 – Северина Маркова

СОФИЯ –  ИСТАНБУЛ – ПЕКИН – ДЖЪНДЖОУ – ШАО ЛИН – ЛОЯН – СИАН – ЧЖАНЦЗЯЦЗЕ – ШАНХАЙ – ГУИЛИН – ГУАНДЖОУ – ХОНГ КОНГ – МАКАО – ИСТАНБУЛ – СОФИЯ

Ден 1 – София -Истанбул – Пекин

Излитане. Среща на Терминал 2, за полет до Пекин през Истанбул.

Ден 2 – Пекин

Кацане в Пекин. Трансфер до хотела. След кратка почивка отиваме до Площад Тиенанмън, един от най-впечатляващите в света, намиращ се в центъра на Пекин и побиращ над един милион души. Носи името на вратата „Тиенанмън“ (в превод Вратата на небесното спокойствие), построена в северната част на площада, която го отделя от Забранения град. Тук се намира мавзолея на видния китайски политик Мао Дзъдун. Следва посещение на Величествения Забранен град, наречен така, защото в продължение на 500 години обикновени граждани не са могли да влизат в него. Там е бил императорският двор на двайсет и четирима императори от началото на династията Мин през ХV в. до падането на династията Цин през 1911 г. и където ще се впечатлите от залите и градините на най-голямата древна дворцова структура в света. Това е най-добре запазения императорски дворец в Китай и място с голямо историческо значение. Всеки, който е бил хванат в Забранения град без разрешение, е подлаган на строго наказание, включително екзекуция. Забраненият град само подчертавал божествения и върховен статут на императора като син на небето. Продължаваме с Храмът на небето, който представлява даоистки комплекс, състоящ се от храмови сгради. Разположен е на мраморна тераса в южната част на Пекин в парка „Тиантан“. Построен е на три етажа, над които се издигат конусовидни покриви, направени от над 50 000 тъмносини глазирани керемиди и е най-добре запазилия се архитектурен паметник от династията Мин. Тук императорите са идвали, за да се молят на боговете за милост и за добра реколта. Церемонията за почитането на небето била най-специалната дейност на императорите от династиите Мин и Цин – нещо, което обикновените хора са нямали право да извършат. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 – Пекин

Закуска. Екскурзия до Великата китайска стена – геният на инженерната мисъл. Едва ли съществува нещо по-грандиозно и мащабно като строителен подвиг от Великата китайска стена – единственият шедьовър създаден от човек, който може да се види с просто око от Космоса. Строена е от изток на запад по историческата северна граница на страната, за защита от нападенията на различни номадски народи от Евразийската степ. Няколко отделни стени са построени още през VII век пр. Хр., а през следващите столетия – свързани в едно, разширени и усилени и получават името Великата стена. Особено известна е стената, строена през 220 – 206 година пр. Хр. от Цин Шъхуан, първия китайски император, от която не е останало почти нищо. Великата стена е реконструирана, поддържана и подобрявана от различни династии, като по-голямата част от запазеното до наши дни е от епохата на династията Мин ( 1368г. – 1644г. ). Следва посещение на гробниците на династията Мин. Пешеходна разходка по колоритната централна търговска улица Ванфудзин. Вечеря. Нощувка.

Ден 4 – Пекин – Джънджоу

Закуска. Денят ще започне с Тиенанмън или Вратата на небесното спокойствие – разположена на входа на бившият Забранен град и императорската резиденция на династиите Мин и Цин, която се извисява над огромния едноименен площад в Пекин. Вратата е построена през 1417 г. и се състои от кула с двоен покрив и девет фронтални колони, издигнати върху червената платформа с пет сводести врати. Ще разгледаме аленият павилион под кулата, който красиво се издига върху пиедестал от бял мрамор. Тиенанмън е символ на Китай и представлява основният елемент на националния герб на страната. Ще продължим с Летният дворец, разположен на около 12км северозападно от централната част на Пекин построен през 1750 г. и възстановен през 1888 г. Един от най-ярките символи и пример за имперски градини в класически китайски стил. Най-големите му забележителности са Уаншоушан (Хълм на дълголетието) и езерото Кунмин. В градината са разположени павилиони в най-разнообразен и екзотичен стил, свързани от покрита галерия, дълга повече от 700 метра и сякаш безкрайна верига от балюстради от снежнобял мрамор. В далечината се извисяват Западните планини, а Летният дворец е изпъстрен с чудесни изгледи, достойни за снимка, сред които са Пагодата на нефритения извор (Юйцюан), езерото Кунмин и мостът със 17 свода. Художественият стил на огромната градина, колкото калейдоскопичен, толкова и хармоничен, дължим на изключителните умения на неизвестни майстори. В превод името оначава „Градина на Хармонията”, една от най – известните архитектурни забележителности на китайската столица, истински шедьовър на градинарското изкуство със своите великолепни добре запазени императорски градини в Китай. Връщане в Пекин. Посещение на ламаисткия храм Юнхъгун, известен със статуята на Буда, направена от монолитен дънер на сандалово дърво – включен в рекордите на Гинес. Вечеря и трансфер до гарата, откъдето тръгваме започва същинското ни пътуване с влак за Джънджоу. Нощувка във влака. Приключение до зори!

Ден 5 – Джънджоу – Шао Лин – Лоян

Пристигане сутринта в Джънджоу. Трансфердо хотел за закуска. Отпътуване с автобус към манастира Шао Лин, разположен в планината Суншан, известен не само с древната си история, но и с ролята си в китайския будизъм и бойни изкуства. Шаолин е построен през 495 г. с императорски указ, под влиянието на индийския монах Батуо (китайското название на Будда), който се приема за първия свещеник, пренесъл официално Будизма в Китай. Ползвайки се с поддръжката на императора монахът изгражда манастира и впоследствие става негов игумен. Със своите проповеди Батуо привлича хиляди хора от цялата империя желаещи да го слушат и така Шаолин придобива постепенно огромна популярност. През 527г. в Шаолин се установява друг индийски монах Бодхидхарма, наричан от китайците Да Мо, който изиграва огромна роля за превръщането на манстира в това което е и днес. Ше имаме възможност да наблюдаваме демонстрация на бойни изкуства от ученици на манастира. Ще се насладим на шоуто „Звук и светлина”, уникална сценография на монасите от манастира Шаолин. Връщаме се в Лоян. Свободно време. Вчеря. Нощувка.

Ден 6 – Лоуян – Сиан

Закуска. Разглеждане на пещерите Лунмън – грандиозен пещерен град, запазил изкуството на монасите отпреди тринадесет века. Пещерният комплекс е разположен в провинция Хънан, Централен Китай и включва повече от 2300 пещери врязани в планината Лунмън, северно от древната столица Луоян. В пещерите са разположени над 110 хил. каменни статуи, 60 ступи и 2800 надписа. Това е най-мащабният паметник на будисткото изкуство за периода IV – X в. Строежът му продължава блило 400 години. Свободно време за разглеждане и снимки. Транфер до гарата и отпътуване с влак за Сиан – една от четирите Велики древни столици на Китай. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 7 – Сиан

Закуска. Цин Шъхуан, основателят на династията Цин, бил първият китайски император, управлявал от 221 до 207г. пр. Хр. Сред многобройните масивни строителни проекти по негово време е и най-ранната Велика китайска стена, която минава по северната граница на страната и била предназначена да защитава Китай от варварските нападения. Най-запомнящият се проект на императора бил масивният мавзолей, който построил за себе си до древния град Сиан. Гробницата на императора била „охранявана” от 6000 теракотени войници в реален размер. Находката била открита 2200 години по-късно. Ето няколко удивителни факта за Теракотената армия. Гробницата на Цин Шъхуан е най-голямата гробница в света. През 1974г., докато фермери копаели кладенец в близост до град Сиан се натъкнали на нещо невероятно. Те намерили подземна камера, в която имало 6000 статуи. Скоро откритието им било определено като гроба на първия китайски император Цин и разкопките започнали почти веднага. Историците вярват, че около 700 000 работници са били ангажирани за изграждането на мавзолея. Досега археолозите са проучили повече от 20 кв. километра, включително 8000 теракотени войници, заедно с много колесници, пирамидална могила, гробницата на императора, дворец, складове и конюшни. Освен в първата камера, в която намерили 6000 войници, учените намерили и втора, в която имало кавалерийски и пехотински единици. В третата камера били намерени каменни високопоставени офицери, както и колесници. Начало на туристическата програма. Първата ни спирка е за разглеждане на Теракотената армия. За да подсигурят живота си в отвъдното, владетелите от миналото измисляли всевъзможни неща: издигали ритуални гробници, нареждали да мумифицират телата им, трупали в тях храни, облекло и съкровища и вземали със себе си поданиците под формата на дървени или глинени фигурки, които в естествения си ръст, с реалистичното си облекло и оръжие и индивидуално оцветени лица пренасят посетителя в далечен, чужд свят. Посещение на Областния исторически музей, който представя историята на Китай, обединен около първата столица Сиан в близост до река Хуанхъ („Жълтата река”). По желание посещение на спектакъл Танг шоу. Вечеря. Нощувка.

Ден 8 – Сиан – Чжанцзяцзе

Закуска. Си-ан е един от най-важните градове в китайската история, тъй като е бил столица (под различни имена) на 13 китайски династии. Денят ще започне с разглеждане на старата част на Сиан с древните крепостни стени с дължина 12 км. Посещение на джамията (китайски стил)* и свободно време за разходка. Следваща спирка за разглеждане на Голямата пагода на дивата гъска – символ на старата част на града, добре запазената древна сграда – свещено място за поклонение на будистите, построена през 652 г. и състояща се от 7 етажа. Туристическата програма на този ден завършва с разглеждане на музея на открито Бей Лин с беседки и каменни плочи и в който се съхранява най – голямата каменна библиотека. Свободно време. Трансфер до летището и полет за Чжанцзяцзе. Чжанцзяцзе е рядко красив Национален парк, който уютно е разположен в едноименният град, в североизточната част на провинция Хунан в Китай. Казват, че ГОСПОД го е създал като подарък на цивилизацията на поднебесното царство. Националният парк е първия по рода си, създаден през 1982 год. и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Девствената природа на парка, освен за декори на филми се радва на невиждан успех, включително и на посетители от цял свят, които идват да покорят рядко красивите хълмисти върхове или да се разходят по различните стъклени площадки надвиснали над 1500м височина. Пристигане и настаняване в хотел. Нощувка. 

Ден 9 – Чжанджандзе

Закуска. Национален горски парк Чжанцзяцзе, разположен в едноименият град в град в северната провинция Хунан в Китай. Той е един от няколкото национални парка на Wulingyuan Scenic Area. Живописен район с много рядка планинска геоморфология и кварцов пясък съсоящ от четири живописни зони – Zhangjiajie, Tianmen планински природен резерват, Sotsiyou природен резерват и Yangjiajie. Чжанцзяцзе е първият Национален парк в Китай, основан 1982 година, с площ от 264,6 квадратни километра. Избран е на първо място от Световното природно наследство на Китай, първият геоложки парк в света и на първо място като туристическа атракция. През 1992 година Улинъюан е официално признат за обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще се изкачим до върха на Жълтата планина, за да се насладим на смайващата красота на парка. От върха на Жълтата планина ще започне нашата разходка по стъклените площадки докато стигнем на мястото, където е сниман филмът Аватар. От незапомнени времена, легендите разказват, че добрите духове със странни горски звуци приветсват най – големите пътешественици с „Добре дошли“. Ще посетим манастира Хуангаши, който носи името на монах, получил просветлението си на това място.Ще имаме възможност да уловим красотата на парка от всички различни специално изградени наблюдателни площадки. Чаджандзе ви очаква, за да промени въображението ви завинаги! Вечеря. Нощувка.

Ден 10 – Чжанцзяцзе – Шанхай

Закуска. Днес ще се насладите на хълмове, водопади и пещери. Обиколката продължава сред едни от най – живописните планински пейзажи. След това следва един най –забележителни туристически маршрути на Каменната гора, който впечатлява с високите си като зъбери върхове. Трансфер до летището  и полет за Шанхай, най-големият град в Китай, една от най – космополитните части в света, чието име в превод означава „град край морето”, известен още като „Париж на Изтока”. Първи впечатления от града. Вечеря. Нощувка.

Ден 11 – Шанхай

Закуска. Обиколката ще започне с храма на Нефритения Буда и на Чайнатаун с градината Ю Юан в старата част на града. Продължаваме за Bund – бившият международен квартал със забележителни 26 сгради в различни архитектурни стилове от готика и барок до класицизъм и ренесанс, в които са се помещавали посолства, банки и търговски къщи на основните европейски сили. Следва изкачване на Телевизионната кула – „Перлата на Ориента”, едно футуристично архитектурно чудо и посещение на Шанхайския исторически музей. Акробатично шоу (включено в пакетната цена). Нощувка.  

Ден 12 – Шанхай – Гуилин

Закуска. Шанхай е като шапката на магьосник – пълен с изненади, неочаквано вълнуващ и винаги подготвен за нов фокус. Една от традициите в будистките храмове в Китай гласи, че който успее да вкара монета в метален съд през тесни процепи, ще бъде вечно щастлив и заможен. Сами ще се уверим дали е така! Китайският град държи световния рекорд по жители. Населението му надхвърля 24 милиона в централната част и 31 милиона с предградията.  Днес ще отидем до – свободната икономическа зона Пудун, разположена в сърцето на града, която е водещ международен финансов център под ръководството на Китайското правителство, включваща новия Хонконг на Китай, известен като “главата на китайския дракон”, моста Нан Пу, подземния тунел под река Хуан Пу, Световния финансов център – най – високата сграда в Шанхай.Трансфер до летището и следобеден полет за Гуилин. Красивото малко градче се намира в югозападните планини на планината Нанлинг, само на 400 км от Южнокитайско море. Едва ли съществуват по – живописни гледки. Гуилин е един от първите национално исторически и културни градове, отличен като едно от най – туристическите места в Китай. Той се радва на репутацията на Guilin Landscape A World. Кацане, трансфер и настанавяне в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 13 – Гуилин

Закуска. Начало на обзорен целодневен тур с включен обяд и разходка с корабче. Силно развито производство на текстил, ориз и захарна тръстика и несравнима природа. Над 3 млн. Туристи годишно идват, за да се насладят на вечнозелените смарагдови хълмове. Символът на града е Хълма на слонският хобот – внушителната скала, надвесена над реката, висока над 50 метра приличаща на слон, който пие вода. Ще се насладим на несравнимо пътешествие между хилядите хълмчета с корабче по реката Ли. Дългата 437 км не особено широка река, покрай, която от двете страни се издигат причудливи скални образувания, покрити с рядко красива растителност. Релефът е заоблен, висок, иглен, назъбен, полегат, нисък с всичките различни разновидности на зелените цветове, спиращ дъха гледки с безпримерната си красота! Едва ли има литературно прозведение в Китай, което да не е било вдъхновено от Гулин. От живописното градче се тръгва с корабче, покрай „ хилядите хълма“ – огледало на човешката душа. Цветовете на Гуилин идват от друга планета. Ще се види хълма Душа от Рая, Стъпката на Бог и Крещяща тишина. Раят на земята! Така наричат китайците вълшебството на хилядите хълма, част от които ще имаме възможност да видим. Всеки хълм има своя легенда и своя история. Всеки завой крие своята тайна. И всеки миг своя неповторимост. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 14 – Гуилин – Гуанджоу

Закуска. Трансфер до гарата и отпътуване с влак за  Гуанджоу. Гуанджоу е Кантон и столица, той е и най – гъсто населеният град на провинция Гуангдонг в Южен Китай. Разположен на река Перле около 120 км северозападно от Хонг Конг и на 145 километра северно от Макао, Гуанджоу е с история от над 2 200 години. Най – известен е бил като морският път на коприната, а днес като главно пристанище и транспортен център. Гуанджоу е разполжен в сърцето на най-гъсто населеното градско средище в континентален Китай, област, която се простира до съседните градове Фошан, Донгуан и Шенжен, образувайки една от най – големите градски агломерации в света. Наричан “столицата на Третия свят“. Кратка обиколка на града, трансфер до пристанището и отпътуване с кораб за Хонг Конг. Пристигане и настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 15 – Хонг Конг

Закуска. Начало на туристическата програма. Разходка по крайбрежната алея на звездите при пристанището Виктория. Преминаване покрай търговската част на града Уанчай, за да се достигне до връх Виктория, откъдето се открива невероятна 360 градусова панорама към целия Хонг Конг и Коулун, както и към оживеното пристанище. Традиционен обяд в местен ресторант. Обиколката продължава към района Абърдийн с рибарски лодки в типичен японски стил и плаващи ресторанти, акостирали в едни от най-интересните заливи Репулс Бей и Дийп Уотър Бей. Посещение на най – голямата фабрика за бижута в Хонг Конг. Нощувка. 

Ден 16 – Хонг Конг – Макао – Хонг Конг

Закуска. По желание целодневна екскурзия с включен обяд до Макао. Отпътуване в 07.30 ч. от хотела, трансфер до пристанището и продължаване с ферибот за Макао. Градът Макао се намира на по – малко от един час с ферибот от Хонг Конг. Той е популярна дестинация, в която съжителстват в перфектна хармония източните и западните култури. Ще ви очарова и с отличната си кухня и колониалната атмосфера на португалското пристанище. Това са само част от нещата, които правят този град уникален. В допълнение са и многобройните казина, които го превръщат в „Лас Вегас на Китай”. Туристическата програма с местен екскурзовод включва разходка из историческата част, в която се намира най – старата европейска сграда на територията на Китай, руините на църквата Св. Павел с внушителната фасада от XVI в., статуята на Богинята на Милосърдието, кулата Макао, 11-та по височина в света, храма А-ма, изящен параклис от 1488 г. и посветен на богинята на мореплавателите и рибарите, площад Серадо, заобиколен с исторически сгради. Нощувка. 

Ден 17 – Хонг Конг – Истанбул – София

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.