Търсене
Close this search box.

Ливан – от времето на финикийците до пътя на кръстоносците

Ден 1 – София – Истанбул – Бейрут

Пристигане в Бейрут. Трансфер до хотела. Нощувка.

Ден 2 – Бейрут – Дамаск

Закуска. Рано сутринта тръгваме през планините за Сирия. Ще минем през Голанските възвишения и продължаваме за Дамаск – най-старата съществуваща столица в света. Името Дамаск произхожда от арамейски и означава „изобилстващо място с вода“. Неслучайно наричат Дамаск „Люлката на цивилизацията“. Само на 30км. от града, са намерени останки на повече от 6300г. пр.н.е., а сведения за съществуване на човешко присъствие датират от 9000г. пр.н.е. Първите исторически сведения за Дамаск са от 15в.пр.н.е, когато попада под властта на египетските фараони. От времето на Набатеите до Римската империя, ще имаме възможност да проследим хода на историята. Ще видим 1-ви век, след посещението на апостол Павел къде се появят първите християни и ще имаме възможност да чуем арамейски. Градът е много важна попътна спирка на керваните и търговските пътища от Южна Арабия, Палмира, Петра и Пътя на коприната. Като столица на Омаядският халифат, простирал се от Инд до Пиринеите, през него са минали египетски династии, селджуските турци, кръстоносци и Аюбиди, си представете на какво наследство ще станем свидетели. Обиколката ще започне с Националния музей, който разполага с една от най-богатите колекции от археологически експонати. Ще продължим с Джамията на Омаядите – една от най-големите и най-старите в света, в която се съхранява главата на Йоан Кръстител, смятан за пророк както от християните, така и от мюсюлманите. Друга много важна реликва е гробницата на Саладин-мюсюлманският завоевател на Светите земи. Обиколката ще продължи с параклиса на Св. Ананий и прозореца на Св. Павел, от който е спуснат в кошница докато бягал от римляните. Денят ще завърши с покупки в Сука – един от най-старите покрити пазари в света. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 – Дамаск – Алзара’а – Босра – Дамаск

Закуска. Днес ще посетим град Алзара, разположен в долината на християните или скритите християнски потайности на Сирия, както го наричат. Ще отидем до Мелкитската католическа църква. Мелките католици от византийски обред, проследяват историята си до ранните християни от Антиохия, бивша част от Сирия. Мелкитската църква, споделя византийския ритуал с Гръцката православна църква на Антиохия и други източноправославни църкви основно в Сирия, Ливан, Израел, Палестина и Йордания. Ще изпием по едно хубаво кафе и продължаваме към Босра – първият набатейски град през 2 в.пр.н.е. Носи името на Бострас, на името на римски генерал изпратен в страната. По това време бил просперираща столица на Източноправославната патриаршия в целия Изток и една от най-важните спирка на древният път към Мека. Бил е столица на римската провинция Арабия Петрея. Освен че процъфтява, се превръща в основен метрополис на няколко търговски маршрута – Via Triana Nova – (римски път), който свързва Дамаск с Червено море. Ще разгледаме внушителния римски театър от II век. Ще видим едни от най-красивите римски останки и мозайки, цитаделата и южните бани. Свободно време. Връщаме се обратно в Дамаск. Вечеря. Нощувка.

Ден 4 – Дамаск – Маалюля – Палмира – Хама

След закуска се отправяме към Маалюля, едно от най-красивите сирийски градчета. В превод от старо-арамейски език Маалюля, означава „вход“. Легендата разказва как Св. Текла се спасила от римляните, които я преследвали, за да я убият защото приела християнството. Успяла да избяга в Турция, за да проповядва словото на Христос. Бягайки от римските войници, светицата, която била ученичка на самият апостол Павел, накарала планината да се разтвори и избягала от потерята на езичниците. Едно от малкото места на света, където и до днес се говори на арамейски – езика на Исус Христос. Малко над платото е разположен манастира Св. Сергей построен през 4в. Тук се пазят едни от най-старите олтари в историята на християнството, непосредствено пред които се намира скалната гробница с едни от най-редките релефи. Древният манастир и църквата към него, били издигнати върху стар езически храм на Аполон, в чест на светите мъченици Сергий и Бакхус. Църквата се смята за един от най-старите християнски храмове в света, в която се намира икона на Богородица с младенеца – древно копие на оригинала, рисуван от самият евангелист Лука. Мястото е магично! Продължаваме за Палмира със своята смайваща красота и спираща дъха гледки, наричана още „невестата на пустинята“. Възниква второто хилядолетие пр.н.е. Някога една от най-важните пресечни точки на керванния път, пресичащ Сирийската пустиня. Безспорно това е един от най-красивите и вълнуващи градове в античния свят, известен още със своята кралица-воин Зенобия, която се осмелява да се изправи срещу римската империя. Ще видим останки от храма на Слънцето, ще се разходим по останките от централните Декоманоси, ще си направим едни от най-хубавите снимки пред останките от колонадите и обиколката ще завърши Храма на Бог Баал-Шамин. Продължаваме за Хама. Вечеря. Нощувка.

Ден 5 – Хама – Халеб

Закуска. Арамейският град се споменава в Библията на столица на Ханаанското хаматско царство. След завоеванията на Александър Велики, по времето на епохата на елинизма, градът получава името Епифания. След разделянето на Римската империя отива под контрола на Византия, после на арабите, кръстоносците, мамелюците до Османската империя. Безспорно най-интересни и запомнящи се са красивите огромни водни колела и свързаните с тях акведукти от древната водоснабдителна система, някога една от най-красивите визитни картички на страната. Продължаваме за Халеб. Градът е сред най-старите непрекъснато населявани места. Археологически находки показват, че е бил заселен преди повече от 7000 години и е бил един от най-важните центрове на древна Сирия. В арамейска Вавилония, се споменава под името Халаб и е бил столица на аморейското царство Яхмад – известно още като „ земята Халеб“, което за времето си е било най-силното и могъщо царство в земите на Леванта. Безспорно най-авторитетно и внушително впечатление прави Цитаделата на града, откъде ще имаме възможност да си представим част от величието на Халеб. Най-старите укрепления на мястото на съвременната крепост са построени от първият владетел на града от династията на Хамданинидите. Строителството продължило 13 години. В началото на 13 век, Цитаделата е била най-богатият град. Вътре са били разположени дворци, бани, джамии, гробници, площадки за тренировки на войници, цистерни с вода и хамбари за зърно. По време на кръстоносните походи, е един от опорните им пунктове. След като я разгледаме ще продължим обиколката с останките на Сук Ал Мадина, който с тесните си улички, е най-големият исторически покрит пазар в света дълъг 13км. Този сук някога е бил царството за злато и сребро на ориента. Обиколката ще завърши с арменския квартал. Вечеря. Нощувка

Ден 6 – Алепо – Крак де Шевалие – Дамаск

Закуска. Днес ни чака един от най-интересните дни в програмата. Отправяме се към Крак де Шевалие – крепостта на рицарите хоспиталиери от Малтийския орден. В превод името означава „Крепост на рицарите“. Разположен на 700м. надморска височина, е считан за една от най-красивите и величествени крепости в света. С изключително стратегическото си разположение в долината между Хомс и Триполи, съчетавайки най-доброто от средновековната фортификация. Откъдето и да го погледне внушава сила и величие дори само с външният си вид. Поразително впечатление прави южната страна, където е добавено още по-голямо масивно укрепление, сами ще разберете защо. „Кулата на кралската дъщеря“, внушава още по-силно въздействие. Замъкът е превзет само веднъж от Султана на Мамелюците – Байбарс, който фалшифицира писмо от името кръстоносците в Триполи, с което изрично казва „всички вътре да се предадат“ и така пада най-великата крепост на света. Кръстоносците го построяват наново след земетресенията през 13 век, за да го видим днес в цялото му величие! Продължаваме за Дамаск. Вечеря. Нощувка.

Ден 7 – Дамаск – Бекаа – Баалбек – Бейрут

Закуска. Отпътуваме за сирийско-ливанската граница, след което продължаваме за долината Бекаа, разположена между красивите величествени планински вериги на Ливан. Един от най-важните селскостопански райони в страната. От времето в което е била част от Римската империя, долината Бекаа, е служила за източник на зърно за римските провинции. Днес местността представлява голяма част от обработваемата земя на Ливан. Ще направим попътна спирка и продължаваме за Баалбек, един от най-красивите градове в историята на човечеството. Другото му име е било Хелиополис (Град на слънцето). По времето на Октавиан Август, градът става римска колония. Мястото откъдето ще влезем, ще видите каменна кариера, където са рязани и оформяни камъните, използвани за построяване на храмовете. Ще видите най-големия дялан камък в света отпреди 2000 години. Наричат го „камъка на бременната жена“. Според древни предания, строителството започнало края на третото хилядолетие пр.н.е. Баалбек – един от най-големите култови центрове на Римската империя. Със своите римски храмове представлява най-големия и най-добре запазен ансамбъл от римска архитектура съществуващ до днес. Обиколката ще продължи около 3 часа. Свободно време и продължаваме за Бейрут. Вечеря. Нощувка.

Ден 8 – Бейрут – Джейта Гротто – Хариса – Библос

Закуска. Денят ни ще започне с една от най-красивите планински местности на Ливан. Джейта Гротто е най-дългата пещера в Близкия изток и е природната гордост на Ливан. Този природен феномен със спиращите си дъха гледки и красиви скални образувания, съчетани с невероятни сталактити и сталагмити е поразителен. Водата, която се стича в пещерите се вливат в реката Нар ал Калб. Ще имате възможност да видите какво е създала природата в продължение на милиони години. След като разгледаме първата част на пещерата, ще отидем да вземем лодка, за да видите един от шедьоврите на планетата. Продължаваме за Жуние, откъдето с лифт ще се качим до храма на Св. Хариса и статуята на Дева Мария. Гледката отгоре ще ви остави без дъх! Свободно време за съзерцание и продължаваме за Библос или Джубейл, красиво разположен на брега на Средиземно море. През своята история Библос е бил част от множество цивилизации – египетска, финикийска, асирийска, персийска, елинистична, римска, генуезка, мамелюкска и османска. Именно тук е създадена финикийската азбука. Финикийският град, известен на гърците като Библос, е бил изключително важен за техния внос на папирус от Египет. През 12-ти и 13-ти век Библос става част от графство Триполи, държава на кръстоносците. Ще разгледаме красивия замък останал от тогава. Денят ще продължи с емблематичния ресторант Pepe, в които са идвали едни от най-известните личности от музикалния и политически елит. Свободно време за пазар и се връщаме обратно в Бейрут.

Ден 9 – Бейрут – Истанбул – София

Закуска. Обиколката ще започне със старата част на Бейрут – красивото лице на Ливан, град с над 5000 годишна история. Днес въпреки всичко, този град продължава да бъде все така динамичен и красив. Хората навсякъде са усмихнати, ценят хубавите заведения и красивия начин на живот. Обиколката ще започне с Джамията Мохамед ал Амин и Площада на мъчениците и Църквата Свети Георги. Тук много ясно се вижда как сунити и маронити, приятелски са разположени на едно и също парче земя. Ливан е страна на контрасти. Кара те да се замислиш и най-вече да цениш това, което имаш. Обиколката продължава с Националния  музей и на път за летището ще минем покрай емблематичните скали Рауше – или скалата на гълъбите с което ще кажем довиждане на Ливан! Трансфер до летището и полет за България.

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.