Търсене
Close this search box.

Експедиция – Непал и Бутан – Пътешествие до Изгубеното кралство – 19. 06. 25 – Северина Маркова

Ден 1 – София – Истанбул – Катманду

Среща на Терминал 2 за полет през Истанбул до Катманду.

Ден 2 – Катманду – Патан – Бхаратапур

Кацаме в Катманду – столица на Непал и едно от най-свещените места за хундуисти и будисти. Градът е разположен в едноименната долина на повече от 1350 метра надморска височина. Едни от най-красивите места в Катманду са – Патан (Patan) и Бхактапур (Бхактапур). Древната история на Катманду е успяла да съхрани хармонията и красотата и се счита, че е един от най-красивите градове на света. Историята му започва през 724 г., като тогавашното му е било Кантипур, което в превод означава – „Град на красотата”. Името Катманду идва от един манастир, на когото е кръстена непалската столица. Храмът Кащамандап (Kaasthмandap), чието име буквално се превежда като „подслон под дърво”, е строен през 1596 г. от крал Лакшми Нарсингх Мала (King Laxmi Narsingh Malla) и е известен още като Мару Сатал (Maru Sthal). Този манастир е построен изцяло от дърво, а според преданието дървеният материал е дошъл само от едно единствено дърво. Абсолютно всички сгради в Катманду са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство под името „Долината Катманду”.Трансфер до хотела и обиколката ни започва с центъра на града – площад Дурбар, кралският дворец и целият архитектурен ансанбъл от храмове с пищни дърворезби, метални декорации и каменни скулптури. Ще посетим храма на живата богиня Кумари. И боговете Шива, Парвати и Джаганат. Обиколката ще продължи със старите пазари – Индрачоук и Асан. Трансфер до хотела. Нощувка.

Ден 3 – Катманду

Закуска. Свободен ден или пожелание полет до Еверест. Ако някога сте имали мечта да видите Еверест – най-високия връх на света, то днес ще имате тази възможност. С тези от вас, с които ще летим, ще си подарим изгрев на заснежените хималайски върхове. Изживяването ще ви остане завинаги! Връщане в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 4 – Катманду – Покхара

Закуска. Пригответе се за приключение в сърцето на Хималаите. Пътуването ще продължи седем часа в посока, докато пристигнем в град Покхара – разположен на важен търговски път между Китай и Индия. През 17в. градът е бил едно от най-важните кралства в Непал. Три от десетте най-високи върхове в света се намират тук. Анапурна, Дхаулайгири и Манаслу. Според една стара легенда, някога много отдавна една много възрастна жена обикаляла около езерото Фева, молейки се за храна. Никой обаче не се смилил над нея, освен една възрастна двойка, които ѝ дали прехраната си. Оказало се, била самата богиня Барахи. Разгневена от липса на човечност, богинята изпратила потоп. Водата заляла всичко, освен хълма на който видяла възрастните хора. Именно на това място заобиколено от езерото, се намира хълмът Тал Бахари, посветен на богинята. Прочутият храм Тал Бахари, е не само светилище на поклонниците, а най-красивото място за наблюдение на красотата на дивата природа на Покхара. Елате да видите! Вечеря. Нощувка. 

Ден 5 – Покхара – „скритото бижуто на Хималаите“

Закуска. Ще станем призори, за да стигнем Сарангкот, откъдето ще наблюдаваме изгрев над Хималаите и величествени гледки към върховете Анапурна и Мачапучаре – известен още като Фейштейл. В превод означава „ рибешка опашка“. Едно от най-свещените места за местното население и абсолютно забранен за изкачване. Счита се за един от най-красивите върхове в Непал – наричан още „Матерхорн на Непал“. На територията на Непал са разположени 8 от общо 14-те най-високи върхове. Свободно време за съзерцание. Връщаме се обратно в хотела. Закуска. Обиколката на града ще започне с водопада Дейвис, един от красивите в Непал. Продължаваме с храма на хиндуистката богиня Биндхябасини, който е най-старият храм в Макхара, която е смятана за покровителка на града. Храмът е разположен на хълм, който гледа точно към Хималаите. По малките храмове са посветени на богинята Сарасвати, Шива, Ханамун и Ганеша. Храмът е почитан, както от индусите, така и от будистите. Свободно време за разходка с лодка в езерото. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 6 – Похара – Катманду

Закуска. Тръгваме обратно за Катманду. Тази красива мистична страна, която впечатлява с богата си култура и фантастичните си планински върхове, ще остане в съзнанието ви завинаги. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 7 – Паро – Тхимпху

Трансфер до летището и полет до столоцата на Бутан – Паро. По време на полета ще се насладите на едни от най-забележителните гледки към Еверест, Канчендзьонга, Макалу и други върхове в Бутан, както и Чомолхари, Джичу Драки и Црим Ханг. На летището ще бъдете посрещнати от местния представител, който ще бъде и наш водач по време на обиколката. Трансферът ще ви отведе до Тхимху и след освежаване, ще посетите основните забележителности на града. Вечеря. Нощувка.

Ден 8 – Разглеждане на забележителностите в Тхимпху

След закуска посещаваме Института за Зориг Чусум. Това традиционно училище предлага шест годишен курс по 13 традиционни изкуства и занаяти. Ще направим почивка в Парка на Коронацията, който предлага приятна и релаксираща среда за разходка или за съзерцаване на реката. Следващата ни спирка ще бъде Пхелчей Тоенкхим – Музеят за народно наследство. Ще се запознаем със селското минало на Бутан чрез изложба на предмети и артефакти, използвани в селските домакинства, демонстрации на селски обичаи, традиции, навици и умения. След изкачване нагоре достигаме най-старата крепост – храма Чангангкха Лхакханг, създаден през 12 век, на билото над Тхимпху, от Лама Пхаджо Другом Шигпо. Ще наблюдаваме централната статуя Ченрезиг в проявлението ѝ с 11 глави. От двора на храма има очарователен изглед към долината Тхимпху. Всяка събота и неделя по- голямата част от малкото население на Тхимпху и много обитатели от околните долините се събират на брега на реката, където се провеждат уикенд пазари. Това е интересно място за посещение и дава възможност да се смесите с местните хора. Нощувка в Тхимпху.

Ден 9 – Тхимпху – Пунака

След закуска тръгваме към Пунака, минавайки през прохода Дочула на 3140 м. надморска височина. При ясно време можете да се насладите на панорамната гледка към величествените планини. Нашият път минава през Друк Уангйел Чортен – група от красиви 108 чортена (будистки светилища), построени на хълма от кралицата Майка на Бутан. Ние ще посетим Друк Уангйел Лхакханг (манастир), който е построен в чест на четвъртия крал на Бутан. В галерията на манастира има красиви стенописи, изобразяващи някои от важните събития в царуването на бутанските владетели. След това ще стигнем до Пунака, която е неразривно свързана с някои от най-важните събития в историята на Бутан и има репутацията на един от най-красивите и значими културни региони в сърцето му. Пунака е била действаща столица на Бутан от 1637 до 1907 г. Дзонгът е исторически важен символ на обединението на Бутан. По пътя ще спрем за обяд в село Метсина и след това ще посетим манастира „Девин мадман“ – Чхими Лхакханг, известен като светилище за плодородие, където може да се получи специална благословия на плодородието. След това ще посетим Пунака Дзонг, разположен на остров По-чу (мъжка река) и Мо-чу (женска река). Дзонгът е построен през 1637 г. от Жабдрунг Нгауанг Намгял, който служи като религиозно и административно седалище на региона. Тук могат да се видят най-високите постижения в
дървообработването. Вечерта ще посетим селата Ринченганг и Лобеса, където ще направим кратка
разходка и ще имаме възможността за свободна комуникация с местните жители. Нощувка в Пунака.

Ден 10 – Пунака – Паро

След закуска отпътуваме към Паро. Следва следобедно посещение на наблюдателната кула Та-Дзонг, построена през 17-ти век, за да защитава Паро. През 1968г. е превърната в Национален музей показващ антични картини на Тхангка, текстил, оръжие и брони. Продължаваме по-нататък до Ринпун Дзонг построен през 17-ти век, добър пример за бутанската архитектура, който сега се използва като административен център и училище за монаси. От Ринпун продължаваме по-надолу до Нямай Зампа, най-старият традиционен конзолен мост в Бутан. Вечерта ни очаква разходка из Паро и посещение на местните занаятчийски магазини. Нощувка в Паро.

Ден 11 – Паро – изкачване до Такхстанг Гхоемпа

Днес ще продължим до Сатсам Чортен и ще се разходим до манастира Такхстанг. Името означава „Гнездото на тигъра“. Манастирът е кацнал на скален скат на почти 1000 м. височина. Такхстанг е едно от най-почитаните места за поклонение в Хималаите. Повечето хора обаче могат да посетят само основния обект, наречен Такхстанг Пел-Пху. Според легендата Падмасамбава основава манастира Такхстанг през 8 век. След като посетим манастира, тръгваме надолу по пътя и спираме за обяд в панорамното кафе Такхстанг Якханг, а след това ще се спуснем по-надолу към главния път. Следва връщане в хотела. По пътя посещаваме храма Кичу, един от 108-те храма, построени през VII в. от тибетския крал Сонгстен Гампо. Нощувка в Паро.

Ден 12 – Паро – Катманду

Трансфер до летището и полет за Катманду. Пристигане в Катманду. Трансфер до хотела. Обиколка на града. Ще разгледаме ступата Свямбутан и Храма на маймуните със своите 365 стълби до върха, откъдето се открива незабравима панорамна гледка към града. Трансфер до хотела. Нощувка.

Ден 13 – Катманду – Истанбул – София

Закуска. Свободно време за последни покупки. Трансфер до летището за полет през Истанбул до България.

Ден 14 – София

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.