Търсене
Close this search box.

НОВА ПРОГРАМА!!! Сикким и тайната на Канджендзьонга дълбоко скрита в сърцето на Индийските Хималаи! Местата са ограничени!!! 5000м.н.в. 01.06. 25г.

Ден 1. Среща на Терминал 1 за полет през Истанбул за Делхи.

Ден 2 – Делхи
Пристигане в Делхи, един от най-красивите градове в Индия разположен на р.Ямуна – столица на страната и един от най-старите градове в света с история над 4000 години, свидетел на възхода и рухването на няколко империи и останки от седем древни града. Обиколката ще започне със старата част на града, като минем през емблемтичният булевард Раджпат, който води до прекрасния президентски дворец Бхаван и Вратата на Индия -42-метрова арка, издигната в памет на повече от 90 хил. индийски войници загинали във войните с Англия и ще продължим с Червената крепост – шедьовър на могулската архитектура, построена при император Шах Джахан (1627-1658) и получила името си от червените пясъчни стени на фона на залязващото слънце. Издигащата се стена с остри кули е дълга 2,4 км и целият архитектурен ансанбъл от сгради, в които се помещават луксозни сараи и царски бани с богато украсени павилиони, градини и красиви фонтани. Ще разгледаме Перлената джамия и частния павилион Диван-и-хас, известен с легендарния си Паунов трон, осеян с камъни и оформен като два пауна с разперени опашки. До днес са останали само някои детайли от украсата. Денят ще продължи с Джама Масджид-най-голямата джамия в Индия, построена от могулския император Шах Джахан с три огромни порти, четири ъглови кули и две 40-метрови минарета от червен пясъчник с ивици от бял мрамор с красив басейн и фонтан в двора. Продължаваме с построеният през 13 в. комплекс – Кутуб Минар, който символизира идването на Исляма. Главното минаре е високо 72,5 м. е конструирано от турски генерал по поръчка на гуридски султан. В следващите векове в „Кутуб Минар”продължават да се строят различни постройки като султански гробници и медресета за изучаване на Корана. Продължаваме с гробницата на Хуман – вторият велик владетел на моголите, който през 1533 г. прави града своя столица. Гробницата е разположена в прекрасен парк. Обиколката ще завърши с един от най-известните паметници на Делхи – старата крепост Пурана Кила. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 – Багдора – Ганток – Юксам

Закуска. Трансфер до летището за полет до Багдогра – живописен хълмист град в Западен Бенгал разположен на 90км. от Дарджелинг, който предлага смайващи гледки към покритите със сняг Хималаи. В началото на 20в. чаените градини в подножието на Дарджелинг процъфтявали, което довело хора от различни крайща на Индия, благодарение на което днес ще имаме възможност да видим смесица на култура и архитектура от най-различни стилове и вярвания. Безспорно най-силно впечатление прави Световниия музей на Хималаите със своята богата колекция от артефакти от най-различни хималайски региони на Индия, Непал и Бутан. Продължаваме за Гангток – столицата на Сикким, наричан още късче от рая с заради спиращите дъха гледки към Канджендьонга. Кангчендзьонга, също изписвана като Канчендзьонга – третата по височина планина в света с височина 8,586 разположена в граничния регион между провинция Коши в Непал и щата Сиким, името на която в превод означав „Петте съкровища“. Основният връх на масива е Кангчендзьонга Майн (8586 м). Най-ранните сведения за града датират от построяването на отшелническия манастир през 1716 г. Тутоб Намгял, сикимският монарх под британско управление, премества столицата от Тумлонг в Гангток. В новата столица е преместена в нов голям дворец заедно с други важни държавни и административни сгради. След независимостта на Индия през 1947 г. Сиким става един от най-важните щати на страната. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 2. Юксум – аклиматизация
Закуска. Ден за аклиматизация в Юксум – първата столица на Сикким – щат в Североизточна Индия, в Хималаите, който граничи с Непал, Китай и Бутан. Историята на това интересно място е свързана с пътуването на будисткият светец Гуру Ринпоче, основателя на тибетския будизъм, посетил Сиким през VIII век. Той благословил страната, разпространил будизма в нея и предсказал установяването на монархия след няколкостотин години. През 14 век принц Ке Бумса от източен Тибет, чиито потомци по-късно стават едни от най-важните царе на Сиким, провъзгласява Ку Ю, за първи цар на Сиким в Юксом, с едни от тримата велики лами и така Юксум, става първата столица на Сиким. Между 1717 и 1733 г. Сиким е постоянно атакуван от непалците (които някога напълно унищожават столицата) от запад и бутанците от изток в резултата на което Сиким губи по-голямата част от територията си. През 1791 година китайската династия Цин установява контрол над Сиким. След като установява британски контрол над съседна Индия, когато Сиким търси съюз с британците срещу Непал. Друга непалска атака срещу Сиким води до намесата на Британската източноиндийска компания, което води началото на Англо-непалската война от 1814-1816 г. завършва с връщане на територията, завладяна от Непал, на Сиким. През февруари 1850 г. Великобритания изпраща наказателна експедиция срещу Сиким, която води до анексирането на Дарджилинг и Моранг към Индия. През 1947 г. в Сиким се провежда референдум, когато Индия получава независимост, предложението за присъединяване към Индия е отхвърлено и индийският премиер Джавахарлал Неру,подписва споразумение за индийски протекторат над Сиким. До 1955 г. Сиким, е абсолютна монархия, но след провеждане на референдум, Сиким официално става част от Индия и монархията престава да съществува. Обиколка на града и време за аклиматизация. Вечеря. Нощувка.

Ден 3. Юксом – Тсшока- + (3000 м)
Юксом до Баkхим – 6-7 часа прееход, пресичаща водопадите Churchery и Mintogang или 2,30 мин с кола. Почивка за обяд. Следва стръмно изкачване от Прекчу до Бакхим, а след това до тибетското бежанско селище Чока, откъдето ще имаме възможност да видим едни от най-красивите гледки към връх Пандим (6780 м). Вечеря. Нощувка в Чока.

Ден 4. Tсшока – Дзонгри (4000 м)
Преходът (3-4 часа) е с доста стръмни изкачвания, минаващ през Кокчуранг. Нощувка в Дзонгри.

Ден 5. Дзонгри – аклиматизация
По време на този ден на аклиматизация ще имате възможност да видите изгрева над планинските върхове от Дзонгри-Ла (30-40 мин. стръмно изкачване). Свободен ден за опознаване на региона.

Ден 6. Дзонгри – Тангсинг (3900 м)
Денят започва рано сутринта с половин часов преход до прохода Дзонгри, откъдето веригата на хималайските върхове се появява изведнъж толкова близо – куполът на Кабру, върховете Фрай, Коктанг, Кабур, Ратонг, Пандим Талунг и масивът на Кангчендзьонга, величествено извисяващи се в кристалния въздух. След закуска 5-часов преход до Тангсинг. Маршрутът минава по източното рамо на Дзонгри, пресичайки хаотичен терен, с чести спирки за наслаждение от гледката към чудесната линия на отсрещните върхове. Пандим и Кабру оформят предния план, обграждайки отляво и отдясно долината Прекчу, докато Кангчендзьонга доминира задния план. От там се чува и грохота на река Прекчу. Следва спускане към широкото каменно корито. Спиране за обяд покрай реката, след което по дървен мост се минава на западния й бряг, после пътеката траверсира самотна елова гора и продължава по потока до Тангсинг, разположен край ледникова долина. Нощувка в лагера.

Ден 7. Тангсинг – езерото Самити (4000 м) – Ламуне
Преходът от Тангсинг до езерото Самити отнема около 3 часа. В началото изкачването е плавно и следва млечен поток. Почивка при самотната барака на стадото якове. Движението продължава по страничните морени на гигантски ледник. Пътеката отново пресича високопланински пасища и криволичи през покрити с мъх боулдъри. Планината се приближава все повече със стесняването на долината до достигането на лагера, изграден на самия бряг на изумруденото езеро Самити, разположено в основата на връх Пандим. Нощувка в лагера Ламуне.

Ден 8. Ламуне – Гоечала (4949 м) – Тансинг
Преход от Ламуне до Гоечала .Тежките климатични условия и липсата на питейна вода не позволяват къмпиране в Гоечала. Ранното тръгване от езерото позволява в един ден да се отиде до Гоечала и да се слезе до Тансинг. Нощувка в лагера.

Ден 9. Тансинг – Лампокари 
Днес след закуска ще продължим прехода си към лагера Lampokhari. 

Ден 10. Лампокари – Кастури
След закуска се отправяме на дълъг преход до къмпинг Кастури Одар. Кастури е вид елен , а Одар означава пещера. Регионът има огромна популация на елени и други редки хималайски животни,както и пещери ,поради което името на мястото се нарича Кастури Одар. Пътеката минава през алпийската долина на зиг-заг , докато се стигне до лагера Кастури, който е е полу-тропическия регион.

Ден 11. Кастури – Лабданг
Днес предимно се спускаме по целия път до село Лабданг.  По време на прехода може да се натъкнем на изоставените лагери на пастирите на овцете. Лабданг е традиционно хималайско село.

Ден 12. Лабданг – Ташидинг
Днес след закуска ще се отправим към село Ташидинг. Днес ще имаме възможността да разгледаме малките села на Хималаите. Нощувка в Ташидинг.

Ден 13. Ташидинг – Багдогра – Делхи
Трансфер до Багдогра и полет до Делхи.

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.