Търсене
Close this search box.

Няколко невероятно истински истории от Островът на съкровищата – Шри Ланка с Дамбула, Сигирия, Нувара Елия и Бентота – 17.01.25 – Северина Маркова

ДЕН 1 – София – Коломбо
Среща на Терминал 2 и полет през Истанбул за Коломбо.

ДЕН 2 – Коломбо – Дамбула
Пристигаме на летището Коломбо и трансфер до хотела в Дамбула. Коломбо е най-голям град и столица на Шри Ланка след 1982 г. Административната столица на страната е изместена в Шри Джаяварданапур Коте. Градът е разположен на западния бряг на острова в непосредствена близост до столицата. Съвременното име идва от португалците през 1505 г. и се смята, че произлиза от синхалското име Kolon thota, което означава пристанище на река Келани. Друго предположение за произхода на името Коломбо е от синхалското име Kola-amba-thota, което означава пристанище с многолистни мангрови дървета. Заради стратегическото си разположение по важни за морската търговия маршрути и удобното си голямо пристанище, Коломбо е известен на древните търговци още отпреди 2000 години. Въпреки това градът е обявен за столица едва през 1815 г., когато е включен в състава на Британската империя и става административен център на целия остров, носещ името Цейлон. Статутът на столица се запазва и след обявяването на независимост и създаването на Цейлонска държава. Въпреки че през 1978г. столицата е преместена, Коломбо остава главен културен, икономически и образователен център. Пристигане в Дамбула. Настаняваме се в хотела и следобед ни предстои вълнуващо джип-сафари в Национален парк Минерия, който е един от най-големите национални паркове в Шри Ланка. Разположен е в северната централна провинция на страната и има приблизителна площ от 9000 хектара получава официална защита като парк през 1997г., предвид огромното присъствие на дивата природа на неговите територии и за защита на езерата, които снабдяват флората и фауната на региона. Това е много важна защитена зона и се състезава за популярност с Yala, Bundala и Udawalawe, най-известните в Цейлон. Голямата си популярност Националният парк дължи на популацията си на слонове. Разположен е до познатия културен триъгълник на Шри Ланка, 3-те най-важни археологически обекта в страната и със сигурност най-туристическата зона в Цейлон (Сигирия, Анурадхапура и Полоннарува), е едно от най-интересните места в страната. Елате да разберем защо!


Вечеря в хотела и нощувка.

ДЕН 3 – Дамбула – Сигирия – Матале – Канди
Закуска. Тръгваме към Сигирия наричана още – Лъвската скала. Името идва от двете масивни лапи, които са разположени покрай Лъвската врата и стълбището. Някога стълбите са водели през отворената уста на главата на лъв, който е лежал свит между лапите. Съществуват ясни доказателства, че многобройните скални пещери наоколо са били обитавани от будистки монаси и аскети още от 3 век пр.н.е. Най-ранните следи от човешко присъствие в Сигирия е „подслонът при скалата Алигала“ източно от стълбите които сочат, че местността е била населявана преди повече от 5000 години. През този период са създадени някои от най-древните скални скривалища и пещери, а надписите са издълбавани близо до кантовете вписвайки даряването в самите скривалища от будисткият монашески орден. Това става в периода 3 век пр.н.е. – 1 век. През 477г. По време на управлението на крал Кашяпа (477 – 495г.) – Сигирия е развита като крепостен комплекс. Повечето от сложните конструкции на върха на скалата и около него, включително отбранителни съоръжения, дворци и градини, които датират от този период.

През пети век кралят построява на върха на скалата, дворец, който и до днес се смята за гений на инжинерната мисъл. За да се качим до горе ще трябва да изкачим 1200 стъпала, които минават покрай Огледалната стена и Залата със скалните рисунки. Пещерният будистки храм в Дамбула, известен още като Златният храм е издълбан в скалата, с множество статуи на Сидхарта Буда. Каменният храм на Спящия Буда е най-големият пещерен храм в Южна Азия и е свещено място за поклонение в продължение на хиляди години. Произходът на храма е свързан с бягството на Раджа Абхая, който е детрониран от управлението през 104 г. пр.н.е. от тамилите и намира убежище в Дамбула. След като възвръща властта си, създава пещерния комплекс в построяването на който са участвали много владетели в продължение на векове. Храмовият комплекс се състои от няколко пещери, разположени на 350 метра надморска височина чиято повърхност е изписана с будистки текстове. Разположен на живописен планински връх, покрит с гора храмът има 5 основни пещери и останки от 25 скални килии. В различните пещери са запазени 153 статуи на Буда, 3 статуи на крале на Шри Ланка и няколко статуи на богове и богини. В храмът се съхранява най-голямата колекция от статуи на Буда, много от които са на възраст над 2000 години.

Продължаваме с издълбаните в скалите храмове. В тях ще намерим 153 статуи, които включват статуи на крале, четири на други божества, а останалите са на Буда. Стените и таваните на пещерите са богато декорирани с рисунки и изображения, а позлатата им е довела до наименованието им – Ран Гири /Rangiri/, в превод Златната скала. Продължаваме с посещение на градини за подправки в Матале, за да разберем защо наричат Шри Ланка Островът на съкровищата и подправките. Именно с подправките е свързан периода на колонизация на острова. Ще се запознаем с богатото разнообразие от ароматни растения и начинът им на отглеждане. Време за обяд. Продължаваме за Канди – древната столица на Шри Ланка и свещенно място за всички будисти. Скрит зад планини и джунгли, над 200 години Канди давал успешен отпор на три колонизатора. В миналото името Канди се свързвало с представата за разкош и великолепие. Тук пред нас ще оживеят много от легендите, традициите и фолклора на митичния град. Вторият по големина град на Шри Ланка е известен преди всичко със своята удивителна реликва – Свещеният зъб на Буда. Той се съхранява в храма Шри Далада Малигава /Sri Dalada Maligawa/, който е най-святото място за будисти от цял свят. В продължение на векове право да виждат реликвата имали само кралете и висшите държавни служители. Смятало се, че който притежава Зъба, ще властва над цялата страна.
Вечеря в хотела и нощувка.

ДЕН 4 – Канди – Пинавала – Нувара Елия
Закуска. Време е за най-голямата в страната Кралска ботаническа градина в Пераденя. Градината разполага с над 4000 вида растения, богата колекция от орхидеи и множество засадени от световноизвестни личности дървета. Тук може да видите желязното дърво, посадено от руския цар Николай II. Ще посетим и Музея на скъпоценните камъни, където ще разберем как се добиват и обработват. Тръгваме към Пинавала, където ще посетим най-големия приют за слонове в света. Казват, че острова е много мистично и интересно място. Природата, културата и будисткия дух създават вътрешно усещане за лекота, хармония и магичност. Има легенда, която разказва, че островът е част от древна Лемурия. Освен красивите плажове и древна история, островът може да се похвали с единственият приют за малки и големи слончета, създаден през 1975г. Ще имате възможност да видите как красивите животни ходят на баня и ще имате възможност да ги нахраните сами! Местните жители вярват, че една от най-големите добродетели, която носи голям късмет, е да нахраниш слон от собствената си ръка! Слончетата ви очакват!

По път за Нувара Елия ще открием и красотата на водопада Рамбода. Висок 109 метра, това е единадесетият по височина водопад в Шри Ланка. Ще посетим чаена плантация, където се произвежда най-добрия чай в света и ще видим технологията, с която се прави. Продължаваме за Нувара Елия наричан е още „Малката Англия“, заради британският облик и Англиканската/ църква в градчето. Нувара Елия се намира на височина над 1900 метра надморска височина непосредствено на юг от най-високия връх на острова, връх Пидуруталагала. От 1830г. Нувара Елия е била прохладна част в планините използвана от британските жители на тогавашния Цейлон. Освен с прозиводство и обработка на чай, мястото е изключително известно с производство на плодове. След като пристигнем ще се разходим в градчето и ще отидем до старата поща, за да пуснем картичка на любим човек! Продължаваме до хотела. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 5 – Нувара Елия – Бентота
Закуска. Приключението започва! Ето го нашият билет за Рая! Качваме се на влак и тръгваме на три часово пътешествие през джунглите на Шри Ланка. Железопътните маршрути на острова са едни от най-красивите в света. Източният, който сме избрали ще ни отведе от Канди до Нану Оя, Ела и Бадула. Едно от най-впечатляващите неща, които ще видим безпорно това мостът с деветте арки, който е разположен близо до град Ела. Мостът е построен през 20-те години на миналият век изцяло от скали и цимент без никаква стомана. Местното име на моста е „Шинхала“, което в превод означава “ девет небеса“ Денят ще продължи с пътешествие с автобус до Бентота – едно от най-красивите курортни градчета на брега на Индийският океан, разположено в южната част на острова. Пристигане в Бентота и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 6 – Бентота
Закуска. Първата ни спирка днес е ферма за костенурки и приключение с круиз по река Madu. Ще посетим един от островите, за да видим как се отглежда и произвежда канелата. Шри Ланка е най-големият износител на канела в света. Над 80% от канелата идва от този малък остров. Впечатляващо нали?! Вечеря и нощувка в Бентота.

ДЕН 7 – Бентота
Закуска. Свободно време за плаж. Вечеря в хотела и нощувка.

ДЕН 8 – Бентота
Закуска. Свободно време за плаж и почивка или по желание възможност за посещение на форта в Гале – построен от португалците през 1584 г. и най-голямата останала крепост в Азия, построена от европейските колонизатори. Вечеря в хотела и нощувка.

ДЕН 9 – Бентота
Закуска. Свободно време за плаж и почивка.
Вечеря в хотела и нощувка.

ДЕН 10 – Бентота – Коломбо
Закуска. Отправяме се към Коломбо, за да направим панорамна обиколка на града. Най-интересната част от града е „Крепостния град“, който в миналото в бил колониално укрепление, днес там се намират правителствените сгради. Ще отидем до Националният музей – където при възможност можете да се запознаете с историята на острова, ще се разходим парка Вихарамахадеви и ще посетим будисткия храм Радта Маха Вихара. Коломбо е известен с разнообразието от ювелирни магазини, бижутата със сапфири и смарагди са признати за най-добрите в света. Трансфер до летището и полет за България.

ДЕН 11 – Коломбо – София
Пристигане на летище София.

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.