Търсене
Close this search box.

НОВА ПРОГРАМА – Уганда и Руанда – Пътешествие до Забравените Кралства на Африка и Лунните планини на Рувензори – 09.04.25г. – Северина Маркова

Ден 1- София – Ентеббе

Среща на летище София, Терминал 2 за полет до Уганда.

Ден 2-  Пристигане в Уганда

Пристигаме на международното летище Ентебе. Трансфер и настаняване в хотел в района на Мутунго – Кампала. Мястото е очарователно и предлага разкошна панорамна гледка към езерото Виктория. След кратка почивка нашето приключение започва с Мабамба. Ще се отправим към това интригуващо място в търсене на китоглавата чапла, една от редките птици, чийто хабитат е именно тук. Мабамба е една от 33-те орнитологични зони с особено важно международно и екологично значение. Тя е дом на над 300 вида птици, много от които застрашени видове. Мястото е рай за всеки орнитолог, но ви гарантираме, че ще плени и всеки пътешественик. Ще се придвижваме с моторизитана дървена лодка, през лабиринт от пътеки, пресичащи гъстите блата в търсене на редките видове. Мабамба ще ни предложи и незабравима среща с други обитатели на местната екосистема. Сред тях са крокодили, варани, видри и много рядък вид антилопа, която при заплаха се крие във водите на блатото. Да видим дали ще успеем да я открием, защото само ноздрите й остават над водата. След тази първа среща с Уганда се връщаме в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 – Приюта за носорози Зива – Национален парк водопадите Мърчисън

Закуска. Днес ни предстои запомняща се среща. Ще посетим Зива- гордият дом на единствените бели носорози в Уганда. Ще бъдем придружавани от местен водач, с чиято помощ ще наблюдаваме тези гиганти отблизо и в естествената им среда. Ранчото се разполага на площ от 70 кв.км и нашата експедиция в търсене на носорози, ще отнеме около 2 часа. Ще вървим през храсталаци, ще пътуваме с кола, всичко в името на вълнуващата среща. Обядът ни ще бъде също необикновен- пикник на територията на ранчото. Време е да се сбогуваме с тези величествени гиганти, за да се отправим към Национален парк Марчисън- най-големият парк в Уганда. Първите европейци, които го посетили са Джон Спийк и Джеймс Грант през далечната 1862г. По-задълбочени проучвания са направени през 1863-1864г. от Самуел и Флорънс Бейкър, които кръщават водопада Мърчисън фолс на името на геолога и президент на Кралското географско дружество- Родерик Мърчисън.  През годините паркът се разраства като постоянно към териториите му се присъединяват нови. До 1952г. когато британската администрация създава Закона за националните паркове в Уганда и всички територии се обединяват под името Национален парк Мърчисън Фолс. Днес териториите му са 3893кв.км. Пристигане в парка и настаняване. Вечеря. Нощувка.

Ден 4 – Национален парк водопадите Мърчисън (сафари и круиз)

Днес ни очаква изключително вълнуващ ден. След закуска ще отидем на сафари, за да изследваме обитателите на Националния парк, които са повече от 70 вида. Тук съжителстват лъвове, леопарди, слонове, биволи с една от най- големите популации на жирафи в света. В паркът се срещат и много примати, птици, които обаче не са предмет на нашето сафари. След изключителната ни разходка се връщаме за обяд и кратка почивка, защото след нея ни предстои срещата с водопадите Мърчистън. Те са едно от най- вълнуващите неща, които могат да ви се случат по поречието на Нил. Тук могъществото на водите му се стеснява от 300 до 6 метра, за да избухне и със толкова силен грохот да падне, сякаш всичко около нас се тресе. Мощта му се излива първоначално от височина 39метра, за да достигне внушителните 120м. Гарантираме ви, че гледката е неописуема- могъщата сила на водата съзерцавана от неподвижни крокодили, дебнещи хипопотами и някоя друга моторна лодка, която доближава водопада. Време е да запечатаме и този вълнуващ миг! И един интересен факт за финал. Именно тук писателят Ърнест Хемингуей разбива самолета си през 1954г. Очаква ни двучасов круиз, който ще ни отведе до основата на водопада. Ще направим преход (45-50 минути при средна натовареност) до върха на водопада, а началото на изкачването ще направим от скалата на сър Самуел, кръстникът на водопадите. Представете си как по пътя нагоре ще се докоснем до представителите на флората и фауната, част от които са намерили своето убежище тук. Много от тях крият своите тайни в прелестното великолепие на тропическите гори, преплетено с нежни орхидеи и пърхащи пъстроцветни пеперуди. Гледките ще добавят още една страница в пътеписа- Уганда, а следващата ще оставим за върха, където ще се срещнем със сестринския водопад на Мърчисън – Ухуру. Историята му ще ви разкажем на място. Само ще открехнем, че името в превод от суахили означава независим или пораснал. Презаредени и обогатени с природни пейзажи се завръщаме в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 5 – Махагоновота гора Будонго – Национален парк Кибале

Днес ще станем рано и след закуска потегляме към резервата Будонго, разполагащ се на площ от 825,30кв.км. В него има изобилие на източноафрикански махагонови дървета, едно от най- големите сред които е с размери 80м височина и обиколка 20м. Тук живее и една от големите популации на шимпанзета. Гората е разположена на върха на разлома Албертин. Също така тя е водосборен басейн на езерото Албърт. След тонизиращата разходка продължаваме към Национален парк Кибале. По пътя ще спрем за обяд. След като пристигнем, настаняване и кратка почивка, след която се отправяме на разходка в Бигоди- Светилището на влажната зона. То е блато в джунглата на Уганда, разположено в Национален парк Кибале. Тук живее най- голямата популация на шимпанзета в Уганда. Това блато печели наградата на Юнеско с Проект за развитие на устойчив туризъм във влажните зони. Бигоди е проект на Асоциацията за развитие на селските райони и околната среда на Кибале, целяща поддържането на блатистата зона с цел разширяване ползите от туризма към околните общности. Името Бугоди идва от димата “rutoro Kugodya”, което в буквален превод означава ходя по муден и уморен начин. Кръстено е от местното население така, защото в края на дългия преход човек се чувства изклюително изморен. В Бигоди се срещат около 200 вида различни птици, като една от най- открояващите се е големия син турако. Също така при добър късмет можем да наблюдаваме птица носорог, папирусов гонолек, вълниста астрилда и други. Връщане в лоджа. Вечеря. Нощувка.

Ден 6 – Национален парк Кибале – в търсене на шимпанзетата – Национален парк Кралица Елизабет

Закуска. Готови ли сте да посетим най- добрата сафари дестинация за шимпанзета в цяла Африка? Да потегляме! Национален парк Кибале е най- високият парк в цяла Африка. Заема 795кв.км. от площта на тропическите гори на Уганда. Тези красиви и разнообразни участъци са дом на 13 вида примати, включително шимпанзета, необичайните маймуни  L’ Hoest, маймуни колобуси, маслинови павиани и други. Паркът ще ви очарова и със своята мистична природа. Очаква ни разходка под 55м покрив от корони на влажни вечно зелени тропически гори. Представете си мистиката на дърветата в комбинация със сенкоустойчиви билки, плетеници от папрати, причудливи храсти и широколистни горски треви, обагрени от пърхащите наоколо пеперуди. Над 351 дървесни вида ни очакват! Шимпанзетата също, а по – наблюдателните от вас ще уловят с обектива си леопарди, слонове, биволи, храстови прасета и някои земноводни и влечуги. Време е кратка почивка за обяд, след което ще продължим нашата изледователска експедиция с „Перлата на Африка“ – Национален парк Кралица Елизабет. Той е обявен за Национален парк през 1954г. Интересен факт е, че за известно време името му е Национален парк Рувензори, но след този период отново приема кралското си име. Известен е още с и прозвището „Швейцария на Африка“, тъй като на територията му се разполагат две изключително красиви езера свързани помежду си с канал- езерата Едуард и Джордж. Тук ще добавим незабравими картини към колекцията пейзажи- вулканични кратери, тревисти равнини и тропически гори са само част от многообразието за нашия обектив. Бъдете готови и за среща с мнообразието на животинския свят, който се възстановява от войната между Уганда и Танзания, когато голяма част от него е избит. В наши дни се срещат около 100 вида бозайници (слонове, лъвове, леопарди, шимпанзета и др.) и над 600 вида птици. Счита се, че на територията на парка, по протежението на канала Касинга, живее най- голямата популация на хипопотами. След като пристигнем в парка се настаняваме и ще имаме време за кратка почивка. Готови ли сте? Следва нашето първо сафари в „Перлата на Африка“. Подгответе се за търсене на антилопи, хиени, лъвове, леопарди и др. Да видим колко от тях ще успеем да срещнем и да уловим с обектива си! Завръщаме се обогарени с нови кадри за нашата колекция и презаредени от изключителните пейзажи. Заслужена почивка с вечеря. Нощувка. 

Ден 7 – Национален парк Кралица Елизабет – сафари + круиз по канала Казинга

Закуска. Следва изключително вълнуващ ден. Сутрешно сафари по добре поддържаните пътеки на парка, което се надяваме да ни срещне с още изключителни представители на биоразнообразието на Националния парк. Да видим дали ще успеем да заснемем някой интересен екземпляр. Сутрешното сафари предоставя по- големи възможности за среща с лъвовете, биволите, слоновете, антилопите и др. Следва почивка за обяд. След него ще се отправим на „водно сафари“ – круиз по канала Казинга, който свързва двете езера Едуард и Джордж. Той е захранван от планинските притоци на Рувензори. Има дължина 32 метра, по поречието на която се разполага най- голямата популация хипопотами, също така тук намират прохлада нилски крокодили, слонове, варани, антилопи и други. При добър късмет можем да срещнем хищници, дошли да утолят своята жажда и не само нея. Каналът ще ни предложи и среща с над 50 вида птици, сред които китоглавата чапла, черен пчелояд, дългоопашат корморан и др. Връщаме се обратно в лоджа. Вечеря. Нощувка.

Ден 8 – Ишаша в Национален парк Кралица Елизабет – Непроходимата гора Бвинди

Закуска. Очаква ни един ден, който ще остане незабравим за цял живот. Разчитайки на добрият късмет за наш спътник през предстоящото приключение се отправяме към река Ишаша.  Наша цел в него ще бъде да уловим и запечатаме с фотоапаратите си, лъвове които са налягали по дърветата покрай реката. Има само две места в света, на които можем да наблюдаваме този феномен, тук и в Танзания. За разлика от Танзания, тук шансовете ни са много по-добри. Местните жители разказват, че лъвовете се катерят по смокиновите и акациевите дървета в търсене на спасение от ухапванията от мухите Цеце. Ще успеете ли да познаете дали спящите лъвове са женски или мъжки? … Мъжки са, а лъвиците през това време са ангажирани да осигурят прехраната. Всъщност са проведени изследвания и резултатите показват ,че лъвовете също така търсят спасение от горещата земя. Друга причина за катеренето и мързелуването по дърветата е, че когато са качени високо, лъвовете имат панорамен поглед върху своята плячка, често това са антилопите. Нашето пътешествие продължава към Национален парк Бвинди. По пътя ще спрем за обяд. Ще пристигнем вечерта и след настаняваме, ще се видим за вечеря. Нощувка. 

Ден 9 – Национален парк Бвинди – в търсене на планинските горили

Ранна закуска. Днешният ден е истинска изследователска дестинация. Национален парк Бвинди е разположен в югозападната част на Уганда. „Бринди “ означава тъмнина. Хълмовете наоколо са покрити в мистична мъгла. С тяхна помощ ще усетите, защо гората носи именно това име и защо се смята за „непроицаема“. Предстои да се потопим в атмосферата на една от най – древните тропически гори (приблизително на 25 000 години) с изключително многообразие на растителни и животински видове. По пътя ще си разкажем неговата дълга и богата история. Една от най- открояващите се е изселването на местните пигмеи Batwa, на които дори било забранено да влизат в парка, както и да имат достъп до неговите ресурси. „Непроницаемата гора“ е впечатляваща и основно с факта, че дава дом и убежище на почти половината популация на горили на планетата. Приблизително това са 320 планински горили, които живеят в 14 групи. Готови ли сте да тръгнем на екпедиция в тропическите гори? В централата на Националния парк, нашите водачи ще ни проведат инструктаж и след него експедицията в търсене на планински горили започва. За наша сигурност ще бъдем придружавани и от въоражени рейнджъри. Гарантираме истинско приключение в атмосферата на гъстите и влажни тропически гори. Продължителността на прехода не може да се каже предварително, но със сигурност възможността да се доближим до тези исполини и да се докоснем до техния живот си заслужава всяко наше усилие. Преживяването е несравнимо и запомнящо се за цял живот! Следва връщане в лоджа. Обядът ни днес е сух пакет. В зависимост от времето и кондицията, в която се намираме, ще можем да отидем на гости на изселеното пигмейско племе- батва. В наши дни наброява около 3000 човека, но някога то е било много по- многобройно. Ще имаме възможността да се докоснем до бита и ловните им техники, да научим повече за този древен начин на живот, който въпреки модернизацията съхранява частица от своите корени.

Ден 10 – Национален парк на вулканите (Руанда)

Закуска. Днес ще си вземем довиждане с Уганда. Обогатени и заредени е време да подължим към Национален парк на вулканите, разположен в съседна Руанда. Ще спрем за посещение на културното селище „Iby’iwacu“. Думата в превод от киняруада означава „съкровища на нашия дом и наследство“, а самото селище е познато още и под името „пазачи на горили“. Тук ще имаме възможността да надникнем и да се докоснем до същинския бит и поминък на местните жители. Да видим отблизо тяхната култура и традиции. Те са изключително дружелюбни, сами ще се убедите в това! Интересна история тук има група бивши бракониери, които загърбват своя предишен начин на живот и създават традиционна танцова група. Известна като The Hiroes, тази форма на танц пресъздава на туристите победния танц на руандийските крале. В селището още може да усетите атмосферата на традиционното жилище на местния крал, да се докоснете до тайните на местния знахар, който грижливо приготвя своите билкови отвари или ако сте по- ловно настроени да опитате точността си в стрелба с традиционен лък. Има нещо и за по- ловките, може да опитате да изработите кошница или рогозка, да се запознаете с местното дърводелство и да добавите още незабравими спомени от местното население. Време е за обяд, след който нашето пътуване към Национален парк Вулканите продължава. Продължителността е малка, а след като пристигнем се настаняваме и ще имаме време за почивка от този колоритен културен ден. Вечеря. Нощувка.

Ден 11 – Национален парк на вулканите – да се запознаем със златистия гвенон (златна маймуна) / музея на Даян Фоси

Закуска. Днешният ден ще премине в Национален парк Вулканите. Разположен е на площ от 160кв.км. в северозападната част на Руанда. Името си „Национален парк Вулкани“ дължи на петте спящи вулкана, които се намират на неговата територия и които днес приличат по-скоро на древни планини с влажни тропически гори от вечнозелена и бамбукова растителност, а около тях се разполагат блата и влажни ливади. Той е най- старият Национален парк в цяла Африка, обявен за такъв през далечната 1925г. Един от трите домове на застрашените планински горили. Той уютно приютява златните маймуни, много влечуги, земноводни, птици и насекоми. След специално разрешение ще имаме възможността да направим поход за наблюдение на златните маймуни. Също като своите събратя горилите и златните гвенони са застрашен вид. Паркът дава дом и убежище на около 1000 от тях. Предпочитани за обитание са бамбуковите гори, които им служат за прехрана. Късметът и днес трябва да е наш спътник, за да попаднем на група от маймуни, за да можем по-лесно да изследваме тяхните навици и активности, да се порадваме на техните игри и да се опитаме да запечатаме всичко това с нашите обективи. Следва време за обяд. След него ще посетим музей, за да отдадем заслужено внимание на Даян Фоси. Американски зоолог и приматолог, борец за спасението на планинските горили. Тя пристига в Руанда през 1967г, за да изследва застрашително намаляващата популация на горилите. Откритията са смразяващи. Местни бракониери убиват и търгуват жертвите за „жълти стотинки“. Лапите на горилите търгуват за пепелници, главите продават като ловни трофеи за смешните суми от няколко десетки долара. Безсмъртен подвиг предпрема тази безстрашна дама срещу бракониерите, но уви, става тяхна поредна жертва през 1985г. Нейните трудове остават и след смъртта й, а дейността й се продължава от Dian Fossey Gorilla Fund International. Последните думи в нейният дневник гласят: „Когато осъзнаете стойността на живота, обръщате по- малко внимание на миналото и се концентрирате повече в запазване на бъдещето“. Вечеря. Нощувка.

Ден 12 – езерото Киву

Закуска. Днес ни очаква лежерен ден, идеален за завършек на нашите сафари експедиции. Отпътуваме за езерото Киву. То е най-голямото езеро в Руанда и шесто по големина в Африка. Първият европеец, който го открива е офицер Густав Адолф фон Гьотцен.  Разположено на границата на Руанда с Република Конго в Албертиновия рифт. Преди 13000-9000 години езерото се е вливало в Белия Нил, но в резултат на вулканична дейност, оттокът е блокиран и пътят на водата се измества. Днес Киву се влива в река Рузизи, а по нея водите продължават своя път до езерото Танганика. Езерото Киву е източник на питейна вода и основен поминък за рибарите в района. То крие една тайна в дълбините си. Под изумрудено сините му води се крият големи залежи на метан, които се добиват от британска компания и които се очаква да бъдат използвани като суровина за производство на електроенергия. Пристигане и настаняване в Гисени. Обяд. Свободно време. В миналото Гисени е бил забележителен плажен курорт, а в наши дни ще откриете и малки сгушени китни къщички, хотели и модерни барове. Езерото също така предлага водни забавления, условия за плаж с разхлаждащ коктейл в ръка. Наздраве! Вечеря. Нощувка.

Ден 13 – Кигали

Закуска. Последни часове за съзерцаване и почивка край езерото Киву. На обяд се отправяме към крайната точка на нашето приключение, за да напишем последната част от пътеписа Уганда и Руанда. Именно в столицата на Руанда- Кигали Сити. Градът е основан през 1907г. по времето на германското колониално управление, заради гледките и сигурността на мястото. Избран е за столица през 1962г., когато Руанда получава независимостта си. Кигали Сити ще ви впечатли със своята чистота и красота. Пристигане и настаняване. Време за първи впечатления от града. Вечеря. Нощувка.

Ден 14 – Tуристическа обиколка на Кигали

Закуска. След нея ще направим обиколка на Кигали. Тя е обявена за една от най- красивите, поддържани и безопасни столици в цяла Африка. Заради местоположението си я наричат „Земя на хилядате хълма“. Руанда и столицата Кигали имат едно от най- младите населения в света. Ще се разходим по изключително добре поддържаните и озеленени улици, на които са разположени офис и конгресни центрове, 5 звездни хотели, висок клас ресторанти, кафенета, барове и нощни заведения. Определено ще останете изненадани! Тази чиста и модерна инфраструктура в съчетание с безопасността са предпоставка за развитието на международен конферентен туризъм. И въпреки цялата модернизация и развитие на града, в него ще открием мемориали от геноцида през 1994г, когато Руанда губи ¼ от населението си. Хиляди тутси в Кигали са убити от бандите хуту и армията на Руанда, след като на 6-и април 1994г. с ракета е свален самолета на президента на страната Жювенал Хабяримана и неговият колега – Президентът на Бургунди. Това разрушава крехкото равновесие между общностите и настъпва един от най-мащабните геноциди в новата история на света. Мемориалът построен в памет на над 700 000 жертви, напомня и днес за масовите убийства. Атмосферата на това емблематично място е особена, от една страна тъжна и мрачна, но от друга ни показва колко бързо страната успява да се възстанови от случилото се, като не забравя миналото, но се устремила напред към бъдещето. Ще разгледаме изложби, които представят историята на Руанда от колонизацията до този зверски акт от 1994г. Следващата спирка на нашата обиколка ще бъде джамията Кадафи. Ембематично и задължително място при посещение на столицата Кигали. Джамията Кадафи е и ислямски културен център в Нямирамбо. Комплексът се състои от красива джамия, училище, библиотека, здравни и спортни съоражения, зала за сватбени приеми и конферентна зала. Джамията играе ключова роля по време на геноцида, като приютява нуждаещи се тутси. Свободно време за сбогуване с тези многолики земи. Вечеря. Трансфер до международното летище и полет към България.

Ден 15 – София

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.