Търсене
Close this search box.

Чили – в прегръдката на Андите – От Сантяго де Чили през Атакама до Великденски остров – 07.05.25 – Местата са ограничени! – Северина Маркова

Ден 1 – София – Мадрид – Сантяго де Чили

Отпътуване от летище София с полет за Мадрид. Свободно време в Мадрид и продължаваме за Сантяго де Чили.

Ден 2 – Сантяго де Чили

Пристигане в Сантяго де Чили. Градът е основан от испанският конкистадор Педро де Валдия на 12 февруари 1541 г. под името Сантяго дел Нуево Екстремо. Това е най-големият икономически и културен център на страната и мястото на което е концентрирана изпълнителната и съдебната власт. По-голямата част от него е разположена на височина 500 – 650 m над морското равнище. Трансфер до хотела, след което ще започне обзорната обиколка на града. Сантяго де Чили е живописно разположен под заснежените шестхилядници на Андите – Тупунгато, Мармолехо и Невадо ел Пломо, от които ни делят само 50 км. Чилийската столица изненадва не само с гостоприемните си и усмихнати жители, но и с елегантната си и темпераментна латиноамериканска атмосфера. Панорамната ни обиколка на Сантяго включва най-известните забележителности на града: Президентския дворец Ла Монеда, площада Пласа де Армас с историческите сгради и Катедралата, хълма Санта Лучия с останки от древна индианска крепост. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 – Сантяго де Чили

След закуска ще се изкачим с автобус на хълма Сан Кристобал, откъдето ще имате възможност да се насладите на една от най-красивите гледки към града. Продължаваме с долината Майпо, разположена в близост до Сантяго и известна като най-добрия винен регион в Чили.  Посещение на винарската изба на едни от най-големите износители на чилийско вино – „Санта Рита ”. Фирмата е основана официално през 1880 г. от Дон Доминго Фернандез Конча. След кратка разходка в градините и винарската изба, ще дегустираме избрана селекция от първокласни чилийски вина.Продължаваме в подножието на Андите, по протежение на река Майпо, където ще направим обяд в смятания за един от най-оригиналните по своята архитектура ресторанти – CASAS DEL BOSQUE. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 4 – Сантяго – Калама – Сан Педро

Закуска и трансфер до летището за директен полет до Калама – отправен пункт към пустинята Атакама – най-солената и суха пустиня в света. Името ѝ на индиански език означава „пустинна област“. Дължината ѝ от север на юг е около 1000 km и включва участък от Бреговите Кордилери с височина до 3200 m, северната част на Централната Чилийска долина и западните склонове на планината Кордилера Домейко (височина до 4325 m). Пустинята е на около 15 милиона години. НАСА използва терена за изпитване на техника за бъдещи мисии на Марс поради сходния терен на пустинята с марсианския. Трансфер до оазиса, в който е разположено градчето Сан Педро де Атакама. Следобед посещение на най-уникалното творение на Атакама – Лунната долина. Хиляди години водата и вятъра са извайвали в скалите и пластовете сол странни и причудливи форми, които пленяват със своята сурова красота през деня, а при залез слънце се потапят в загадъчна светлина и сякаш оживяват. Изкачване на невероятната пясъчна дюна, дълга 1 км и посрещане на залеза в пустинята. Свободно време за вечеря в местен ресторант и нощувка.

Ден 5 – Сан Педро де Атакама

Закуска. Свободно време за разглеждане центъра на градчето: главния площад Пласа де Армас, църквата Сан Педро, обявена за национален паметник през 1951 г. и къщата на Педро де Валдивиа – основателя на Сантяго. По желание – целодневна екскурзия с посещение на най-голямото солено езеро в Чили – Салар де Атакама, обитавано от редки видове фламинго. След това продължаваме към лагуните Алтипланo, разположени на надморска височина 4200 м, преливащи в невероятни сини цветове, в които се отразяват белите шапки на вулканичните върхове. Следва посещение на Токонао – типичен колониален град, чиито сгради и постройки са изградени от вулканичен камък и известен с интересните си занаятчийски предмети. През нощта по желание ще имате уникална възможност да изследвате звездното небе в самото сърце на пустинята – невероятно преживяване в най-значимата международна обсерватория! На ваше разположение е един от най-мощните телескопи в света, за да наблюдавате Млечния път, кратерите на Луната, пръстените на Сатурн и много други небесни феномени. Връщане в Сан Педро късно вечерта и нощувка..

Ден 6 – Сан Педро – Ел Татио

Преди изгрев отпътуване с автобус на север от Сан Педро, където на около 80 км от градчето се намират известните Ел Татио гейзери. Ел Татио е най-високо разположеното геотермално поле в света – 4300 м над морското равнище. Когато студената земя посрещне първите лъчи на Слънцето ще наблюдавате внушително природно шоу от изригващите пръски и гореща пара на повече от 80 гейзера. Врящата вода, която изскача от цепнатини в земната кора е толкова гореща, че може да се свари яйце в нея. Пустинното поле Ел Татио е заобиколено от конуси на вулкани, високи над 6000 м, чиито върхове са покрити със сняг. Наблюдавайки тази невероятна природа, човек изпитва чувство на преклонение пред природните стихии. На връщане ще спрем в Мачуца – малко селце в Андите, използвано като място за почивка по пътя на Инките. В рамките на тура е включен обяд в местен ресторант. Връщане в хотела, свободно време за почивка и вечеря. Нощувка.

Ден 7 – Сан Педро – Калама – Сантяго де Чили

Закуска и отпътуване от Сан Педро де Атакама до летище Калама. Полет до Сантяго. Кацане на летище Сантяго. Посрещане и настаняване в хотел. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

Ден 8 – Сантяго де Чили – Великденския о-в

Ранен трансфер до летището в Сантяго за полет до Великденския остров. Пристигане на летище Матавери, традиционно посрещане с гирлянди от орхидеи, трансфер до град Ханга Роа и настаняване в хотел. Следобяд посещение на церемониалния комплекс Аху Тахаи – една от най-старите каменни платформи със статуи от VІІ в., откъдето ще започне нашето пътуване в мистичния свят на отдавна изчезналата местна култура. Местните наричат острова Рапа Нуи, което в буквален превод означава „Светло петно в далечината“. Превърнал се в изключително атрактивен за много хора по целия свят, Великденският остров представлява все още загадка за изследователите и поражда полемики между тях както относно произхода на местните жители и начина им на живот, така и за стотиците колосални фигури (наречени моаи), осеяли целия остров. Почти цялата територия на острова е обявена за национален парк. От 1995 година Великденският остров е вписан в листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Нощувка.

Ден 9 – Великденски остров

След закуска обиколката на острова започва с разглеждане на Вайху с многобройните легнали гигантски статуи; продължаваме с Пътя на моаите; вулкана Рано Рараку с каменоломните, откъдето са издялани повечето от огромните „моаи”; Аху Тонгарики с 15-те гигантски статуи, възстановени след като огромна приливна вълна ги събаря през 1960 г. Посещение на плажа Анакена. Включен обяд в рамките на тура. Следобед връщане в хотела и свободно време. Вечерта, по желание посещение на местно традиционно шоу с полинезийски танци. Нощувка.

Ден 10 – Великденския остров

След закуска посещение на вулкана Рано Као, чийто кратер е зает от огромно езеро и на Културния център Оронго, намиращ се близо до него. Разглеждане на десетките петроглифи (каменни надписи и рисунки) на божеството Маке-маке и влизане в пещерите Ана Каи Тангата и Аху Винапу. Важно! Влизането в тези пещери не е възможно за хора с двигателни затруднения. Свободно време за обяд. Следва посещение на Аху Акиви, единственото място във вътрешността на острова, където се намират обърнати към морето седем статуи и каменоломната Пуна Пау. Вечерта свободно време и нощувка.

Ден 11 – Великденския остров – Сантяго де Чили

Закуска и свободно време предиобяд за последна разходка на този мистичен остров. Посещение на антропологическия музей Падре Себастиан, основан през 1973 г и носещ името на първия изследовател на езика и културата на древните обитатели на острова. Следобяд трансфер до летище Матавери за обратен полет до Сантяго. Посрещане и трансфер до хотела. Нощувка.

Ден 12 – Сантяго де Чили – Мадрид

След закуска свободен ден в Сантяго за самостоятелно разглеждане на красивата столица на Чили с време за посещение на избрани музеи, разходка, опитване на кулинарни специалитети и потапяне в пъстрата атмосферата на града. По желание – включване към сборна група с екскурзовод на английски език за полудневна екскурзия към тихоокеанското крайбрежие. Посещават се най-голямото пристанище на Чили – град Валпарайсо и курорта Виня дел Мар. Заради своите многобройни паметници на културата, Валпарайсо е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство и е известен като града на най-великия чилийски поет Пабло Неруда. Трансфер до летището и полет до Мадрид.

Ден 13 – Мадрид – София

Кацане в Мадрид в 17:05 и настаняване в хотел в района на летището. Свободно време за вечеря и нощувка.  

Ден 14 – Мадрид – София

Закуска в хотела и продължение за София с полет на България Еър в 10:45Пристигане в София в

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.