Търсене
Close this search box.

По следите на изчезнали цивилизации от Андите до Амазонка в Боливия и Перу – от Ла Пас през Салар де Уюни, езерото Титикака и Копа Кабана до Мачу Пикчу и Death Road Yngas – Пътя на смъртта с колела – САМО ЗА ТЪРСАЧИ НА СИЛНИ УСЕЩАНИЯ !!!

Ден 1 – София – Мадрид

Среща на Терминал 2, за полет за Ла Пас през Мадрид.

Ден 2 – Ла Пас ( 4200м.н.в)

Пристигане в Ла Пас (La Paz), административната столица на Боливия разположена на 3 600 м. надморска височина, което я прави най-високо разположената столица в света. Името се произнася – Нуестра Сеньора де Ла Пас (Nuestra Señora de La Paz), което в превод от испански означава „нашата дама на мира”. Градът е основан от Алонсо де Мендоса 1548г. В страната се намират най-големите солни равнини в света (Уюни, Salar de Uyuni). Боливия е една от страните в които са намерени най-много паметници на архитектурата и културата от времето на инките. От времето на испанската колонизация са останали (градовете Потоси и Сукре). В столицата има множество катедрали и десетки музеи, а в околностите е разположена и старата столица на империята Тиванако. Една от забележителностите е Музеят за съвременно изкуство, където могат да се видят колекции от произведения на известните съвременни художници. Музеят на съвременното изкуство се намира в разкошна къща от деветнадесети век и е известен със стъкленият си покрив, създаден по дизайн на Густав Айфел (Gustave Eiffel). Над града се издига тривърхата планина Илимани (Illimani), чиито върхове са покрити със сняг през цялата година. Ла Пас е основан от Алонсо де Мендоса на 20 октомври 1548 г. като пункт за почивка по пътя между Потоси и Куско. Днес Потосѝ (на испански Potosí) е най-високия обитаван град в света с население над 100 000 жители – разположен е на 3967 м. над морско равнище. Трансфер до хотела и след кратка почивка започва обзорната обиколка на града с историческата част на Ла Пас, централния площад, улицата Calle Jaén, известна с цветната си колониална архитектура, базиликата Сан Франциско и известният магьоснически пазар, на който можете да намерите всякакви амулети и отвари, използвани от лечители и знахари за различни суеверия и вярвания широко разпространени и днес. Ще се качим на лифта над града (дълъг 70км.) в рекордите на Гинес, често наричан „метро в небесата“. Трансфер до хотела. Пожелание вечеря в ресторант Gusto. Нощувка.

Ден 3 – Ла Пас

Закуска. Уютно разположен в каньон, заобиколен от всички страни с величествени хълмове и стръмни планини градът е поразителен! Обиколката ще започне с историческата част, централния площад и базиликата Сан Франциско. Ще продължим с площад Мурльо (Murillo)  и катедралата Метрополитън (Metropolitan), ще видим президентският дворец и статуята на президента Гуалберто Виляроел (Gualberto Villarroel). Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 4 – Ла Пас – Салар де Уюни ( 3780м.н.в)

Закуска. Трансфер до летището и полет до Салар де Уюни – едно от най-екстремните и забележителни места в Латинска Америка. Това изумително творение на природата се намира в Южна Боливия и е най-голямата солна пустиня в света с площ малко повече от 10 000 кв. км. Разположено на 4000м. надморска височина се е формирало след преобразуването на няколко праисторически езера, разположено в платото Алтиплано. Това са най-големите солници в света образувани от отдавна изпарили се праисторически езера. До хоризонта се простира плътна кора от сол, покрита с разнообразни шарки. Салар де Уюни е пустиня – вместо изобилие от пясък, тук ще видите милиарди тонове блестяща бяла сол. Когато се покрият с вода в дъждовния период, Салар де Уюни се превръща в плитко езеро и се създава неповторим огледален ефект, който кара мястото да изглежда почти нереално. Дълбочината на водата е само няколко сантиметра, така че човек спокойно може да се разхожда по повърхността. Трансфер до хотела и сред кратка почивка, тръгваме за Салар Де Уюни и южната част на платото Алтиплано между Западните Кордилери на Андите на запад и Кордилера де Чичас (част от Централните Боливийски Кордилери на изток. Площта му е 10 585 km, дължината от запад на изток 140 km, а ширината от север на юг 110 km. Всяко лято се изпълва с дъждовна вода, но остава достатъчно плитко за посетителите си. Основен приток е река Рио Гранде де Липас, вливаща се в него от юг. Тук не расте нищо, с изключение на едни от най-редките кактуси, където ще направим нашата първа попътна спирка. Минералният слой се простира до хоризонта и блести като мираж. Дъната на отделните езера в района са различно оцветени, в зависимост от минералите, съставящи утайката. На слънце околността блести в керемиденочервено, зелено, тюркоазено, сребристосиво. Денят ще продължи с чаша шампанско на залез в огледният оазис на Салар де Уюни. Заповядайте да се убедите сами! Вечеря. Нощувка.

Ден 5 – Салар Де Уюни – Нац. парк Авароа – Лагуна Колорада – Помпахара ( 7 часа в посока – 4900м.н.в )

След закуска се отправяме към едно от най-големите природни чудеса на Боливия – Лагуна Колорада .Червената лагуна, представлява плитко солено езеро разположено в Националният резерват „Едуардо Авароа“, в югозападната част на платото Алтиплано в близост до границата с Чили в централната част на Андите, наричани „King Andes“. През целият път ще се наслаждавате на смайващата красота на пет хилядниците, които ни заобикалят отвсякъде. Аленият цвят е причината соленото езеро да носи името Червената лагуна или още Лагуната Колорадо. Удивителният воден басейн се намира на територията на националния парк Едуардо Авароа. Необикновената лагуна се къпе в множество оттенъци на червения цвят, преливайки от оранжево до бордо и виолетово. Цветът на водата и солеността й се обясняват с разтворените в нея минерали от седименти на скали и от въздействието на колониите на някои видове бактерии, като цветът на Лагуната се променя в зависимост от климатичните условия, температурата и валежите. Червената лагуна е едно от малкото езера в света, намиращи се на една от най-високите надморски височини – цели 4278 метра. Множество бели островчета са пръснати в цялата площ на лагуната. Те представляват находища на минерала боракс. Белият цвят рисува силен контраст с наситения червен фон на водата и синьото небе, създавайки сюрреалистичен пейзаж, присъщ на далечна планета. Лагуната Колорадо е приютила най-голямата популация розово фламинго. Дълго време учените смятали, че видът фламинго Джеймс е напълно изчезнал, докато не се натъкнали на прекрасна многочислена група насред червената лагуна. Наблюденията показват, че броят на фламинго представителите стига до 30 хиляди, като тук пребивават включително чилийско и андско фламинго, които не се срещат никъде другаде. Свободно време за снимки. Вечеря. Нощувка в лагер близо до пустинята Помпахара.

Ден 6 – Лагуна Колорада – пустинята Помпахара – и най- високият гейзер в света – Ел Татио на границата с Чили – Салар де Уюни ( 5200м.н.в)

Закуска. Отправяме се високо в Боливия недалеч от границата с Чили на 4300 метра надморска височина, където е разположен най-високият гейзер в света – Ел Татио – на трето място сред всички гейзери. На Земята съществуват пет големи геотермични райони с действащи гейзери, от които четири са в Исландия, Нова Зеландия, САЩ и Камчатка. Известно, че край гейзеровото поле местните индианци разполагали със светилища, а мястото било познато под названието „Копакои“. Днес по-внушителните гейзери са получили и свои имена: ‚Кипящият гейзер“, „Ел Кобрелоа“, „Ел Кобрезал“, „Вега Ринкоанда“, „Ел Йефе“. Боливийското правителство и частните компании все още търсят начини за използване на енергията на гейзерите заради това, че Ел Татио се намира в твърде отдалечен регион. Нашето пътуване продължва през King Andes до смайващата красота на пустинята Помпахара. Връщане обратно в Салар де Уюни. Вечеря. Нощувка.

Ден 7 – Салар Де Уюни – Ла Пас – Копа Кабана

Закуска. Трансфер до летището и полет до Ла Пас. Пристигаме в Ла Пас и продължаваме за един от най- красивите курорти в Боливия – Копа Кабана, разположен на езерото Титикака – най-голямото планинско езеро на територията на Южна Америка, което се е образувало в планинската верига на Андите между Перу и Боливия. На северозапад водите на Титикака стигат перуанските брегове, а на югоизток до боливийските. Разположено на 3812 метра надморска височина, езерото Титикака е едно от големите високопланински езера в света. Огромната му водна площ се разпростира на 8 300 кв.километра и се счита за най-високо разположеното плавателно езеро в света, което някога е било свещеното езеро на инките. По крайбрежието му живеят потомци на инките, които до ден днешен пазят вековните си традиции в занаятите и фолклора. Те са единствените оцелели потомци на народ построил вечният град Тиахуанако, като легендата гласи, че във вените им тече „черна кръв”. Основният поминък е риболовът, като тукашните хора правят рибарските си лодки от тръстика. Повечето от тях напомнят по-скоро салове, отколкото лодки. Също така коренните жители покрай Титикака се изхранват и с отглеждането на зеленчукови насаждения. В Титикака най-големият остров също носи името на езерото. Титикака е най-високото езеро, което не се излива в морето. То се оттича в друго езеро – Поопо, образувало се по течението на река Десагуадеро. В резултат на студените и бурни ветрове в езерото Титикака се образуват големи вълнения. То често е определяно като голямо вътрешно континентално море. Трансфер до хотела и след кратка почивка започва обиколка на градчето с централния площад и Базиликата на закрилницата на Девата на Копакабана. Вечеря. Нощувка.

Ден 8 – Koпа Кабана – Исла дел Сол ( островът на слънцето) – Копа Кабана

Закуска. Разположен на брега на магичното езеро Титикака, Копакабана е едно от най-красивите места в Боливия, разположена в подножието на върховете Калварио и Ниньо Калварио, днес градчето е населявано от близо 6 000 жители. Приключението ще започне с живописно пътуване с корабче до тайнственият „Остров на слънцето“ – легендарната люлка на инките, където ни чака вълнуваща среща с шаман от племето Аймара. И до днес на острова могат да се видят каменните дворци на императорите, повечето от които са потънали в руини. Островът на Слънцето е един от най-големите острови, разположени във водите на езерото Титикака. Според легендите Островът на слънцето се счита за мястото, на което се е зародила цивилизацията на инките. Днес на това късче земя са запазени над 180 древни руини от времето на инките. Интересното е, че на острова не се движат превозни средства, а близо 800-те местни семейства, които го обитават се препитават основно с риболов и земеделие. Чака ни вкусен обяд, след което тръгваме обратно към Копа Кабана. Вечеря. Нощувка.

Ден 9 – Коба Кабана – Ла Пас

След закуска, тръгваме през красивите планини обратно за Ла Пас. Трансфер до хотела. Нощувка.

Ден 10 – Пътят на смъртта построен от затворници – САМО ЗА ТЪРСАЧИ НА СИЛНИ УСЕЩАНИЯ!!! Спускането започва от 4750м.н.в.

Закуска. Свободно време или по желание пътя на смъртта ( Yngas).

Ранен трансфер 4:45 до трасето откъдето започва нашето най-голямо приключение!Един от най-вълнуващите дни дойде! Пътят на Смъртта Yngas. Вероятно много пътища носят това страховито име, но само тези от вас, които ще дойдат ще разберат защо това е така. Северният път Yngas, е разположен на 56 километра от Ла Пас и свързва град Кориоко с тесният еднолентов прашен път дълъг 70 км, който до скоро е бил единственият път от Ла Пас до Амазонската част на Боливия. От едната страна е пропастта покрай която ще минем, а от другата страна над нас се издигат стръмни 60 метрови скали. Има места на които пътят е толкова тесен, че едвам минава кола. Дъждовете и мъглите правят пейзажа още по-внушутелен! Юнгас е построен 30 -те години от парагвайски затворници. Той е най-любимата дестинация за ДАУНХИЛ колоездачи заради 64 километровата си отсечка на спускане. ПРИКЛЮЧЕНИЕТО ЗАПОЧВА! Обяд в сърцето на Андите. Връщане вечерта късно! Нощувка.

Ден 11 – Ла Пас – Куско

Закуска. Трансфер до летището и полет за Куско – най-старото постоянно обитавано селище в Северна и Южна Америка и център на инките още от времето на зараждането им. По време на император Пачакути, като столица на империята им, се разраства с различни дворци, храмове и крепости, сред които най-известен е Храмът Корикандра, построен в чест на Инти (бог на Слънцето) и кула, наречена Сантурнваси. Голяма част от останките на стария град са добре запазени. През 1533 г. Куско е превзет от испанците, като важна част от колониалните им владения, а по-късно – и многолюден и бързо разрастващ се град в независимата държава Перу. Куско е археологическа столица потопена в хилядолетна култура заобиколено от красотата и мистицизма на Андите. На местният език кечуа „коско“ – коренът на името Куско – означава „пъп на земята“, – родното място и центърът на империята на инките. Наречен от тях – Уакаипата, площадът е бил сърцето на столицата, която е основана през ХІІ в. от Манко Капак. Трансфер до хотела и след кратка почивка започва обиколката на града. Ще продължим със старият град с някои от най-красивите сгради от времето на пристигането на Писаро през 1532 г. и испанското нашествие с окончателно унищожаване на цивилизацията на инките – някога най-голямата империя в Западното полукълбо. Вечеря. Нощувка.

Ден 12 – Куско

Закуска. Денят ще започне с Пласа де Армас, заобиколен от богато украсената барокова катедрала – един от най-бляскавите образци на религиозната колониална архитектура в Латинска Америка – и църкви, резиденции и колонади, построени върху развалините на сравнени със земята дворци и храмове на инките украсени от злато, сребро и скъпоценни камъни. Ще посетим историческият хотел „Монастерио“, помещаващ се в семинарията от ХVІІ в. „Сан Антонио де Абад“ и построен върху останките на двореца на древния император на инките Амару Кала. Една от най-важните семинарии в Латинска Америка от ХVІІІ в. до края на 60-те години на ХХ в., нейните колониални корени са видими във вътрешните Ј дворове, засводени арки, каменни фонтани и произведения на изкуството. Днес хотелът предлага на гостите рядка комбинация от лукс и история. Вечеря. Нощувка.

Ден 13 – Куско – Агус Калиентес – Мачу Пукчу Куско

Закуска. Днес ще се качим на влак, за да посетим изгубеният град на инките Мачу Пикчу /на езика кечуа „стар връх“/. Отпътуваме от Олантайтамбо до градчето Агуас Калиентес, за да се качим до Мачу Пикчу с малко рейсче. Мачу Пикчу е разположен на 112 км от Куско, на левия бряг на река Урубамба и около 2400 м.н.в. Считан е за най-силният енергиен център в Южна Америка и е сред 7-те нови чудеса на света!Мачу Пикчу е открит от д-р Хирам Бингам през 1911 г., по време на второто му пътуване до Перу. Истинско чудо е как селището е било изградено на отдалечения планински хребет, на територията на което има над 200 строителни съоръжения – храмове, жилища, работилници, пътища, кули, фонтани… В голямата си част те са изработени от добре обработени камъни, плътно прилепнали един в друг. Предполага се, че в града са живеели до 1 200 души, които се прекланяли пред бога на Слънцето /Инти/ и отглеждали селскостопански култури на терасите. Ще разгледаме руините на прочутата цитадела, възникнала през 15 век – Главният площад, Кралските жилищни помещения, Храмът на трите прозореца, Храмът на слънцето, Храмът на Кондора, Кръглите кули, Портата на Слънцето Intipunku,  Мостът на инките, Слънчевият часовник, селскостопанската зона с красивите й платформи и др. Какъв е бил в действителност Мачу Пикчу – последно убежище, храмово селище или мястото, откъдето произхождат инките? Благодарение на факта, че испанските завоевателите не са знаели за неговото съществуване, Мачу Пикчу е добре запазен и до днес, и не е повлиян от големи природни катаклизми. След обиколният тур с местен гид, свободно време за снимки. Връщане обратно с панорамния влак до Куско. Вечеря. Нощувка.

Ден 13 – Куско – Лима

Закуска. Трансфер до летището и полет за Лима. Пристигане в Лима. Продължаваме за Мадрид.

Ден 14 – Мадрид

Пристигаме в Мадрид. Трансфер до хотела. Свободно време. Нощувка

Ден 15 – София

Трансфер до летището за полет до София.

Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.