Търсене
Close this search box.

НОВА ПРОГРАМА – Към върха на боговете – Тибет, Китай и Непал – От непобедимият дракон на Азия до Свещеното сърце на Хималаите в Кайлаш с митичната планина Меру и полет до базовия лагер на Еверест с хеликоптер от Катманду – За дата – 23. 06. 25 – Местата свършиха – Северина Маркова – Очаквайте нова дата за 2026г.

щ

Ден 1 – Среща на Летище София за полет до Шанхай

Ден 2 – Пристигане в Шанхай. Трансфер до хотела, свободно време и нощувка. Шанхай е разположен в делтата на река Яндзъ на източния бряг на Китай, приблизително по средата между Пекин и Хонконг. Територията на общината включва полуострова между река Яндзъ и залива Ханджоу, третия по големина китайски остров Чунмин и няколко по-малки острова. Тя граничи с провинция Дзянсу на север и на запад, с провинция Джъдзян на юг и с Източнокитайско море на изток. Централната част на града се пресича от река Хуанпу, приток на Яндзъ. Тя отделя историческия център Пуси на западния бряг от съвременния център Пудун, включващ и централния финансов район Лудзядзуей, на източния бряг. Градът е пресечен и от много други реки, канали и езера и е най-големият индустриален град на Китай с население  19 млн. души. Характерният модерен пейзаж на Пудонг, магазините и ресторантите на световно ниво, както и културните паметници и традиционна архитектура са сред най-доброто, което може да се види в Китай.

Ден 3 – Закуска. Денят ще започне с разкошните  Градини Yuyuan – пълни с живописни дворове декорирани с барокови алпинеуми и растения. Ще продължим с чаена церемония и посещение на Фабрика за коприна. Ще се качим на върха на Дзин Мао – един от най-високите небостъргачи в Азия и ще се разходим по булевард Nanjing Road  – откъдето започва изкуствения кей (the Bund) в центъра на Шанхай. Известен със своята оживеност и модернизация, Nanjing Road печели репутацията си на „Първия търговски булевард в Китай“ и е едно от най-добрите места за пазаруване. Тук се намирам едни от най-първокласните ресторанти в цялата страна. Продължаваме с Пудонг – нов квартал на Шанхай и в него се намират едни от най-впечатляващите сгради на града като Ориенталската перлена кула, Световния финансов център и супер сградата Jin Mao Building. Ориенталската перлена кула, построена през 90-те години на 20 век с височина 468 м е била най-високата кула в Китай, докато не е надмината от сградата на Световния финансов център. С нейните различни по големина сфери, нанизани като перли и няколко нива за наблюдение, Ориенталската перлена кула е едно от най-атрактивните места  на Шанхай. На две от нивата има въртящи ресторанти, а горната платформа за наблюдение има външна зона с 1,5 инчов стъклен под.Вечер, когато е осветена с разноцветни светлини, кулата е най-красива, а гледката към града е впечатляваща. Вечеря. Нощувка

Ден 4 – Шанхай – Лхаса – 3650м.

Закуска. Трансфер до летището за полет – Лхаса. Трансфер до Хотела и след кратка почивка започва нашата обиколка на града. Лха̀са, който се намира в Тибетския автономен регион разположен е в Хималаите на река Лхасахъ. Културен и религиозен център с паметници, манастири и храмове. Тук се намира известният дворец и будистки храмов комплекс – Потала Палас.

Ден 5 – Лхаса3650м.

Закуска. Денят ще започне с Barkhore Square – един от най-колотните площади в Тибет, където ще станем свидетели на различнми ритуали от вярващите будисти. Продължаваме с Потала Палас – двореца на Далай Лама от средата на XVII век чак до 1959 г. В централната част на сградата се намирали големите зали за церемониите, около трийсет и пет богато украсени и гравирани светилища, четири уединени стаи за медитация и гробните ступи на седмина Далай Лама – някои високи около девет метра и покрити с масивно злато и със скъпоценни камъни. В западното крило на сградата, строено по-късно, са живеели 175 монаси, а в източното крило се помещавали правителствените канцеларии, училище за монашеските служители и залите за заседанията на Държавното събрание – парламента на Тибет.Преди китайското нахлуване в Тибет през 1959 г. е основна резиденция на Далай Лама. След като принудително напуска страната, Далай Лама получава политическо убежище в Индия (Дхарамсала).Дворецът Потала е част от Историческия ансамбъл на двореца Потала, който е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Денят ще завърши с Jokhang Temple – един от най-свещените за поклониците на религията Бон.

Ден 6 – Ласа – Шигатце – Ямордок Тсо – Камбала Пасс – 5100м

Разположен „на покрива на света“, Тибет е едно от най-забележителните места в Азия, с великолепните си манастири, приказни пейзажи, традиции, изкуство и духовност е Шигатце. По пътя ще видим смайващите тюркоазени води на второто от свещените езера в Тибет – Yamdrok-Tso. С площ от 638 км2 и дължина от 72 км, това е най-голямото езеро в Южен Тибет и основен източник на прясна вода в региона – казват, че ако пресъхне, то платото ще стане необитаемо. Местните вярват, че то е едно от четирите езера (заедно с Nam-TsoLhamo La-Tso и Manasarovar), пазени от богинята Dorje Gegkyi Tso, и че е свързано с жизнения дух на Тибет. В района на Ямдрок-Цо има и много легенди за пребивавалия тук Падмасамбхава (Втория Буда, наричан още Гуру Ринпоче), който донася будизма в Тибет през VIII век. Преминаваме прохода Karo-La (5000 м), за да достигнем градчето Гянце и впечатляващия му kumbum (в буквален превод: „100 000 свещени изображения”) – този вид храмове се изграждат като триизмерни мандали и символизират будисткия космос… Построен още през 1427 г. по поръчка на местен принц, кумбум-ът в Гянце е истински шедьовър на тибетската архитектура и изкуство. Височината на чортен-а (ступата) е 32 м, а шестте му боядисани в бяло нива (или етажи) са украсени с различни орнаменти. По етажите има голям брой малки стаи (параклиси) с чудесни стенописи, повлияни от неварската (непалската) художествена традиция. Привечер – пристигане в Шигатце. Вечеря. Нощувка ( 430 km )

Ден 7 – Ташилимпу ( Манастир ) – Сага

Сутринта разглеждане на манастира Tashi Lunpo – основан в средата на XV в. от първия Далай Лама и eдин от най-красивите в Тибет. Днес манастирът е седалище на Panchen ламите – те са най-важните религиозни водачи след Далай Лама в традицията (или школата) Гелуг на тибетския будизъм. После се отправяме към Shegar , за да разгледаме манастира Shegar Chöde с красивата (крепост) на стръмния хълм над него. Гледките оттам към северната стена на първенеца на планетата са наистина впечатляващи. В близост се намира и най-високият манастир в света – Rongbuk, почти 5000 м, след което преминаваме и през Old Tingri, с едни от най-хубавите гледки към Еверест (8848 м). Продължаваме покрай езерото Peiku-tso, откъдето ще видим Шишапангма (8027 м – най-ниският от 14-те, както и единственият, който е изцяло в Тибет/Китай). Ще видим – Лхоце и Макалу. Пристигаме в Сага. Нощувка.

Ден 8 – Сага – Езерото Мансаровар – Дарчен ( 450 ) км. – 4640м.

Продължаваме на запад в посока планината Кайлас, пътят вече е асфалтиран – това е – дълъг, дълъг път до района на Darchen (изходният пункт за Кора-та, която ще направим после, след кралството Гуге). В близост до Дарчен ще видим съседните езера Manasarovar и Rakshastal. Манасаровар е едно от четирите свещени езера на Тибет, площта му е 410 км2, а надморската височина – почти 4600 м. Името му от санскрит е комбинация от думите за „съзнание” и „езеро” – индуистите смятат, че то първо е било създадено в ума на върховния бог Брахма и после се е появило (или проектирало) на земята. В будизма пък то се асоциира с митичното езеро Anavatapta, край което Махамайя е заченала Сидхарта Гаутама (по-известен като Буда). Манасаровар е сладководно, а Ракшастал – соленоводно езеро; за местните първото е свързано с добрите сили, а второто с лошите. Красиви са сапфирено-сините им води, особено на фона на заснежените върхове зад тях (и по-специално Гурла Мандата, 7694 м)… Нощувка в Дарчен.

Ден 9 – Кайлаш – Кора ( Ден 1 ) – Трамбоче – трекинг 13км до Дира Пук ( 4860м )

Първият ден ще минем – 13-14 километра по равно, след което спим в Dira-puk. Вторият ден се преминава през най-високата кота – 5630 метра (превала Dorma-La) и на третият ден приключваме! Време за блаженство!

Кайлас е свещената планина за четири религии – будизъм, бон, джайнизъм и индуизъм (индуистите вярват, че планината е домът на бог Шива). От района около Кайлас извират четири от най-дългите азиатски реки: Инд, Брахмапутра, Сатледж (голям приток на Инд) и Карнали (голям приток на р. Ганг). От санскрит името на Кайлас  идва най-вероятно от думата за „кристал”, а тибетското название на планината е Gangs Rinpoche, което се превежда като „снежен скъпоценен камък”. Свещена обиколка на Планината на боговете Кайлас (или Кайлаш). Името Кайлаш означава „кристал“ на санскрит. Тибетското му име е Гангс Рин-по-че, „снежен скъпоценен камък“. Друго местно име на планината е Тисе. В джайнизма е известен като Аштапада. Според индуизма Шива, унищожителят на злото и мъката, живее на връх Кайлаш, където седи в непрестанна медитация заедно със съпругата си Парвати, дъщеря на Хималая. Богът на богатсвото, Кубера, също живее на или близо до планината. В много индуистки секти Кайлаш се счита за рай, крайната цел на душите и духовният център на света. Според едно описание във Вишну пурана Кайлаш е центърът на света, четирите му стени са направени от кристал, рубин, злато и лазурит. Той е колоната, на която се крепи света, висок е 84 000 левги, центърът на световната мандала и е разположен в сърцето на четири планински вериги, символизиращи лотос. Четирите реки извиращи от Кайлаш текат по четирите световни посоки и разделят света на четири региона. Най-големият и важен храм в комплекса пещерни храмове Елора в Махаращра, който е издълбан в скала, носи името на връх Кайлаш. Много от неговите скулптури и изображения описват епизоди от живота на Шива и Парвати, включително опитът на демона Равана да ги бутне от Кайлаш, като го разтърси. В Будизма много места в района са свързани с Падмасамбхава (Гуру Ринпоче), чиито тантрически практики из тибетски свещени места установяват будизма като доминираща религия през 7 – 8 век.Според легендата известният тантрически будистки учител Миларепа (ок. 1052 – ок. 1135) пристига в Тибет, за да предизвика застъпника на религията бон Наро Бон-чунг. Двамата се впускат в ужасяваща вещерска битка, но никой не успява да надделее. Накрая се съгласяват, че който пръв достигне връх Кайлаш ще се счете за победител. Нар Бон-чунг сяда на вълшебен барабан, с който започва да се извисява по склона, а последователите на Миларепа са сащисани виждайки учителя си да сяда в медитативна поза. Когато Наро Бон-чунг почти достига върха Миларепа скача и достига върха яздейки лъчите на светлината и по този начин печели състезанието. Той обаче хвърля шепа сняг на върха на планината Бонри, завещавайки я на последователите на бонпо.Тантрическите будисти вярват, че Кайлаш е дом на Буда Чакрасамвара (тиб. Корло Демчок), който представлява върховното блаженство.

Ден 10 – Кайлаш – Кора ( Ден 2 )

Рано сутринта тръгваме още на запад, за онова далечно кралство. Отиваме към градчето Tsata, където ще посетим манастира Tholing. Намиращ се много близо до границата с Ладак (Индия), този манастир е най-старият в тази част на Тибет – основан е през 997 г. от  Yeshe O, втория крал на Гуге. На тибетски ‘Tholing’ означава „носещ се винаги в облаците”, което идва най-вероятно от надморската височина, на която е изграден – 3800 м. на Вечеря. Нощувка в Цата (или Занда).

Ден 11 –  Кайлаш – Кора – ( Ден 3 )

Продължаваме разходката си из Guge Kingdom – това древно и малко по размер западнохималайско кралство е основано и достига разцвета си още през X век, като заема части от Западен Тибет и Северен Ладак (днес в Индия). Първата столица на кралството е Burang, след това Tholing и накрая Tsaparang. По време на съществуването си, Гуге е по-известно с „второто разпространение” или „второто възраждане” на будизма (случило се по време на управлението на гореспоменатия Yeshe O), отколкото със завоеванията си. Ще видим впечатляващите руини на старата столица Tsaparang – голяма крепост, разположена на върха на висока пирамидална скала (около 180 м). В мекия камък отдолу са изсечени и разположени терасовидно множество постройки, тунели и пещери. Целият регион впечатлява с геоложките си образувания – каньони, „каменни гори”, ровини и други, обособени в „Zhada Earth Forest National Geopark”. Късно следобед се придвижваме до Дарчен. Вечеря. Нощувка.


Ден 12 –  Кайлаш – Киуронг – 169км.

Сух пакет. Денят ще започне призори защото ни чака най-дългият ден на път около ( 15 ) часа до градчето Куиронг – „новата” граница между Тибет и Непал (другата, между Жангму и Кодари все още е затворена. Нощувка в Киуронг.

Ден 13 – Киуронг – Катманду

Закуска. Минаваме границата с Непал и продължаваме за Катманду – столица и най-голям град в Непал основан е през 724г. под името Кантипур или Лалитпур, което в превод означава „Град на красотата“. Сегашното му име произхожда от името „Кащамандап“, в превод – (дървена къща), заради манастир, построен през ХII в. в самия център от ствол на едно дърво – това е най-старата сграда в долината Катманду, символ на красота и изящество. Ще се разходим доплощад Дурбар и Храма на Живата Богиня Кумари, ще разгледаме Храмовете Каштамандап и Машендранат, както и величествената ступа Swayambunath. Ще посетим Кралска академия и Национален музей.

Ден 14 – Катманду

Закуска. Пристигане в КатмандуСледва туристическа обиколка на Катманду. Градът е разположен в Хималаите на над 1350 метра надморска височина в едноименната долина, в която се намират две по-големи селища – Патан и Бхактапур, някога също столици на едноименните княжества, обединени впоследствие с това на Катманду, който е най-големият и най-развитият град в Непал. В града и в околностите му са забележителни старият централен площад Дурбар с пагодите и стария кралски дворцово-храмов комплекс Хануман Дхока (15 – 18 век), храмът-манастир на живата богиня Кумари, и Сваямбунатх) – хиндуистки комплекс Пашупатинатх от 13 век, както и храмът Боднат (3 век пр.н.е.) с голямата будистка ступа и множеството други пагоди будистки и хиндуистки храмове, някои от водят началото си от 3 век пр.н.е. Градът е най-големият център на образование и култура в Непал. Районът Тамел е най-автентичен и привлекателен с заведенията в които са сядали Бийтълс и Йоко ОноБоб Дилън, покорителят на Еверест Едмънд Хилари. Катманду е стартов пункт за посещение на джунглите при Читван и другите национални паркове в Южен Непал обитавани от носорозитигритукани и слонове или попълване на екипировката, организиране и получаване на разрешение за трекинг по Хималаите, оттук излитат двумоторните самолети до Лукла – най-близкото летище до Еверест и изходния пункт за покоряването му – Намче Базар. Столицата на Непал Катманду е разположена в едноименната долина, високо в прегръдката на величествените Хималаи. През 1979 г. Катманду е обявен за паметник под закрилата на ЮНЕСКО. Според легенди, заселването на града се свързва с будистки монах, който победил злите духове и отрязал върха на хълма, спиращ водите, превърнали долината в езеро. Тогава те се стекли надолу и на тяхно място в освободената долина се заселили хора. Катманду е единственият най-развит град в Непал. Ще посетим Swayambhunath Stupa, 2000-годишното будистко светилище, разположено на хълма почитано както от индуисти, така и от будисти. Оттук ще продължим до площад Дърбар, с пагодите и старият кралски дворцово-храмов комплекс „Хануман Дхока” (ХV-XVIII в).  Ще видим къщата на Кумари, живата богиня. Следва пешеходна обиколка от Индрачок до Асан и до централния площад в центъра на Тамел. Вечеря с фолклорна програма. Нощувка в Катманду.

Ден 15 – Катманду

Закуска. При хубаво време, по желание – предлагаме едночасов полет (с малък самолет) над Еверест и останалите хималайски първенци или полет в хеликоптер до базовия лагер на Еверест. Обиколка ще започне от храма Пашупатинат – един от най-свещените индуски храмове в цяла Южна Азия. Храмът е разположен на брега на свещената река Багмати, която е приток на свещения Ганг. Достъпът до храма е запазен само за индусите, но можем да видим храма отблизо от другата страна на реката. Храмът и околностите са оживени с обреди и ритуали, изпълнявани от индуски поклонници. Също така ще имаме възможност да наблюдаваме индуистките кремационни услуги на брега на реката. Следващата  ни спирка ще бъде Boudnath Stupa-Asia, едно от най-големите будистки светилища. Ступата с диаметър 100 м (328 фута) и височина 40 м (130 фута) може да се види от много гледни точки в Катманду. Наоколо има редица будистки манастири и районът е с преобладаващ тибетски характер. Продължаваме към Патан за да посетим храма Кришна Мандир, Златния храм Махавихар в Патан.  При възможност във времето, екскурзия до Банепа. Вечеря и нощувка в Катманду.

Ден 16 – Катманду – Истанбул – София

Закуска. Трансфер до летището за полет до България през Истанбул.


Впуснете се в Незабравимо Приключение!

Не пропускайте шанса си за невероятно приключение. Включете се сега и стъпете на земята на непознатото. Вашето пътуване към откривателство започва тук!

* Без да си част от екипа на Explorers Club Bulgaria чрез нашите партньори Гео Адвенчърс ЕООД.

Имате въпроси? Готови сме да помогнем!

Започнете вашето пътешествие към приключението – свържете се с нас днес!

Поемете по пътя към незабравимото

Всеко голямо приключение започва с една малка стъпка. Изпратете вашето съобщение и нашият екип ще се свърже с вас.